Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktor turističke zajednice

Staničić o nadolazećim blagdanima: 'Advent će biti apsolutno drugačijeg koncepta i obujma'

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/3
05.11.2020.
u 14:10

- Mene zapravo veseli činjenica da se tradicija ipak nastavlja bez obzira na situaciju. Mislim da će fokus biti na ugostiteljskim objektima, koliko će biti kućica zaista u ovom trenutku ne mogu reći jer nemam takvu informaciju, rekao je.

Nakon turističke sezone iznad svih očekivanja postavlja se pitanje kako epidemija koronavirusa utječe na postsezonu. A kako se bliže blagdani, mnogi se pitaju i hoćemo li ove godine imati Advent i kako će on izgledati.

Direktor turističke zajednice Kristjan Staničić je za Media servis komentirao nadolazeću postsezonu te rekao kako je Hrvatska u ovom trenutku kumulativno od siječnja do kraja listopada ostvarila oko 54 milijuna noćenja, što je na razini 50 i nešto malo više posto u odnosu na istom razdoblju prošle godine.

Ove godine je fokus bio na domaćim turistima, pa je HTZ u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta provelo akciju Tjedan odmora vrijedan od 16. do 25. listopada.

- Prema prvim podacima iznimno smo zadovoljni ovom akcijom koja će se nastaviti u sljedećim godinama. Proveli smo anketu među korisnicima i svi su više-manje pozdravili akciju. Pozitivan je feedback uz određene sugestije da se akcija možda i vremenski malo produži, da ona bude više puta godišnje, rekao je. 

Mnogi prognoziraju da će nam iduća turistička sezona biti slična ovogodišnjoj. Staničić ističe da je teško prognozirati zbog epidemiološke situacije, no iz trenutne perspektive kaže kako planiraju da će turistički promet u sljedećoj godini biti ipak nešto veći od ove godine.

- Ove godine nismo praktički imali predsezonu, mi planiramo da ćemo je sljedeće godine imati, da ćemo imati tradicionalno vrlo dobro popunjen srpanj, kolovoz da ćemo imati i rujan, ali naravno sve je to uz preduvjet dobre epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ali i u nama najvažnijim turističkim emitivnim zemljama, navodi. 

Staničić je komentirao i odgodu ovogodišnjeg Interlibera. 

- Svako otkazivanje bilo kakvog događaja koji generira turistički promet i kroz noćenja i kroz boravak i dodatnu potrošnju je zapravo utjecaj na smanjenje i financijskog prihoda od turizma, odnosno turističke djelatnosti, pa ću tako vjerojatno utjecati i Interliber

S druge strane Advent će se održati bez obzira na situaciju. 

- U tom smislu će Advent biti apsolutno drugačijeg koncepta i vjerojatno i obujma. Mene zapravo veseli činjenica da se tradicija ipak nastavlja bez obzira na situaciju. Mislim da će fokus biti na ugostiteljskim objektima, koliko će biti kućica zaista u ovom trenutku ne mogu reći jer nemam takvu informaciju, rekao je. 

Što se tiče proslave za Novu godinu, rekao je kako prate što se događa u pojedinim gradovima. 

- Naravno da osluškujemo i pratimo što će se događati u pojedinim gradovima i na destinacijama. Kad se za to stvore uvjeti, naravno da ćemo i mi popratiti marketinški i promotivno sve ono što se bude nudilo u Hrvatskoj, navodi Staničić. 

Osvrnuo se i na zahtjeve Glasa poduzetnika i dijela saborske oporbe za ukidanjem članarina između ostaloga i HTZ-u. Smatraju da je to samo jedan od parafiskalnih nameta u nizu.

- HTZ se financira od turističkih pristojbi i članarina, a novac se troši transparentno na temelju javnih poziva, rekao je Staničić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije