Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša ekonomija

Standard & Poor's snizio prognozu UK-a na negativnu

'Prime Minister David Cameron tours the Mexican Stock Exchange in Mexico City, during a two day visit to the capital where he will later hold talks with President Filipe Calderon. Photo: Press Associa
'Stefan RousseauPress Association'
14.12.2012.
u 12:29

Revizija prognoze odražava naše stajalište da bismo mogli sniziti britanski rejting u iduće dvije godine, ako se fiskalna izvedba pogorša više nego što to očekujemo, objašnjava S&P

Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je prognozu za trostruki A kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva sa stabilne na negativnu, zbog rizika od usporenog gospodarskog rasta, javlja BBC. Agencije Moody i Fitch učinile su to još u prvoj polovici ove godine.

– Revizija prognoze odražava naše stajalište da bismo mogli sniziti britanski rejting u iduće dvije godine, ako se fiskalna izvedba pogorša više nego što to očekujemo. Vjerujemo da bi do toga moglo doći ponajviše zbog zakašnjelog i neravnomjernog gospodarskog oporavka ili slabljenja političke predanosti konsolidaciji situacije – navodi se o priopćenju S&p-a. Dodaju da se lagan gospodarski rast očekuje tek u 2015., a ne u 2014. kako su to ranije najavili.

S druge strane, prema prognozama agencije Fitch, Francuska još uvijek drži AAA rejting, no prognoze su negativne.

– Francuska ima AAA status zbog svog bogatog i raznolikog gospodarstva te stabilnih političkih, socijalnih i građanskih institucija te iznimne financijske stabilnosti – piše u priopćenju Fitcha, no negativni izgledi kažu da bi se to u budućnosti moglo promijeniti.

>> Moody's skresao savršen kreditni rejting Francuske

Komentara 5

UK
UKUSA
17:44 14.12.2012.

samo nek oni xivu za hladni rat pa ce im biti jos gore

OB
-obrisani-
14:05 14.12.2012.

Evropska centralna banka (ECB) od 2014. godine će direktno nadzirati poslovanje 200 vodećih banaka unutar evrozone, sa pravom da interveniše u preostalih 5.800 manjih banaka, ako proceni da posrću. To je srž dogovora koji su u noći između srede i četvrtka postigli ministri finansija evrozone .. Ode demokracija u k.... Uskoro jedna banka sa mnogo šaltera

OB
-obrisani-
14:06 14.12.2012.

-„London je finansijska prestonica Evrope. U bankama Velike Britanije stoji oko 1.400 milijardi funti aktive čuvanih u evrima i zato London ne može biti posmatrač u debati o budućnosti finansijske arhitekture Evrope”, upozorio je Mark Boleat, predsednik Udruženja finansijskih aktera Sitija. -Britanski premijer Dejvid Kameron smatra da je postignuti dogovor „dobar za celu EU, i da su njime zaštićene i njene članice koje neće pristupiti budućoj bankarskoj uniji”. -Inače, Velika Britanija, Švedska i Češka već su najavile da neće pristupiti budućoj bankarskoj uniji. -„Odluka o bankarskoj uniji biće tužan dan za Evropu. Sada se sprema korak ka jedinstvenim evropskim porezima, evropskim transferima... To je korak u pogrešnom pravcu, koji može biti popularan među evropskim birokratama. Verujem da veoma mali broj Evropljana stvarno želi takav razvoj”, ocenio je Anders Borg, ministar finansija Švedske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije