Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNE TEME KANDIDATA ZA EUROPARLAMENT

Standard, euro, korupcija: U fokusu i ravnopravnost građana Hrvatske i EU, zaštita granica

Most razgovarao s građanima
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
23.04.2019.
u 21:12

Najmlađa stranka Start zalaže se i za porez na automatizirani rad, Živi zid bi preuzeo talijanske antimafijaške zakone

O euru će se dosta govoriti u ovoj kampanji za europske izbore. Stranke poput Mosta, Živog zida, Hrvatskih suverenista ili Neovisnih za Hrvatsku protive se njegovu uvođenju, neki trajno, a drugi dok se ne popravi situacija u Hrvatskoj.

Plan Mosta je u fokus kampanje staviti proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, kojem se HDZ usprotivio, a nositeljica liste Hrvatskih suverenista Ruža Tomašić tražila ga je još kao zastupnica u Saboru prije ulaska u EU. Koji su naglasci programa lista kojima se predviđa ulazak u Europarlament ili barem prelazak potrebnih pet posto glasova, otkrili su nam kandidati.

Mirovina na razini EU

Prvi na listi HDZ-a Karlo Ressler najavljuje da će njegova stranka voditi pozitivnu kampanju orijentiranu na budućnost.

– Sljedeći tjedan krećemo s obilaskom županija. Hrvatska za generacije dočarava glavnu poruku naše kampanje. Zahvalni smo za dosadašnja ostvarenja koja su izborile ranije generacije, prije svega žrtvom hrvatskih branitelja – kaže nam Ressler. HDZ, dodaje, njeguje narodnjačke i demokršćanske vrijednosti, domoljublje i zalaganje za nacionalne interese, koji se štite u svakom dijelu Hrvatske, ali i u Europskom parlamentu.

Najjača oporbena stranka SDP-a u fokus svojeg programa stavila je društvene nejednakosti koje su, kažu, sve veće.

– Glavni moto je ravnopravnost građana Hrvatske i u EU i u Hrvatskoj i zbog toga su u fokusu upravo teme kao što su plaće i mirovine te gospodarski razvoj Hrvatske. Tražimo zajamčenu minimalnu plaću i mirovinu na europskoj razini za što treba osigurati i sredstva iz europskih fondova jer nisu sve države istih financijskih mogućnosti – kaže Mirela Holy i dodaje da će se finalni projekt SDP-a usvojiti na stranačkoj konvenciji koja će se održati uoči EU izbora.

Mostovi kandidati već obilaze Hrvatsku i predstavljaju svoj program, a čelnik Mosta i prvi na listi za Europski parlament Božo Petrov kaže da njegova stranka nudi jasna rješenja u svim područjima.

– Želimo ravnopravnu Hrvatsku koja će prosperirati od jedinstvenog tržišta koje smatramo najvećom vrijednošću europskih integracija. Želimo EU jednakih prilika za sve, u kojoj Hrvatska neće biti drugorazredna članica. Više međudržavne suradnje, a manje zajedničkih EU institucija i politika, više sredstava iz EU fondova državama pogođenima masovnim iseljavanjem. Zalažemo se za specifične nacionalne programe zapošljavanja i zadržavanja mladih, financirane iz zajedničke EU blagajne. Most inzistira i na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa i na zaštiti naših granica – objasnio je Petrov.

U najširoj, Amsterdamskoj koaliciji žele ujedinjenu Europu slobodnih građana, borit će se za prava zaposlenika, izjednačavanje radnog zakonodavstva, da se vrtići grade novcem iz fondova EU, za istu raspoloživost medicine u cijeloj Uniji, za smanjenje regionalnih razlika, jaču organsku proizvodnju u poljoprivredi, principe kružnog gospodarstva, zelenu javnu nabavu na svim razinama, inkluzivniji Schengen...

Sljedeće su dvije liste za koji su mnogi vjerovali da zbog sličnih uvjerenja trebaju zajedno na izbore – zajednička lista Neovisnih za Hrvatsku (NHR) i HSP-a te Hrvatski suverenisti, koji okupljaju stranke Hrast i Hrvatsku konzervativnu stranku, građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Hrvatski bedem” te više udruga civilnog društva.

Minimalna europska plaća

– Mi smo za raspuštanje EU radi novog udruživanja, a suverenisti su za popravljanje EU. Njima je euro neprihvatljiv “zasad”, a nama je neprihvatljiv uopće, oni bi u Europsku konzervativnu stranku, a mi tamo ne bismo nikada – objašnjava nam ključne razlike drugi na listi NHR Tomislav Jonjić i dodaje da im je najbliža grupacija ENF (Europa nacija i sloboda). Temelji Hrvatskih suverenista, objašnjavaju, su bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje.

– Predlažemo konkretnije mjere demografske politike, a ne make up kao što je Vladina politika. Vrlo nam je bitna tema migracije. Nedopustivo je da se u našu zemlju ulazi bez putovnice, kroz šumu – objašnjava zadnji na listi Suverenista, Hrastov Hrvoje Zekanović.

Zalažu se za blokiranje Srbije jer, jednom kad uđe u EU, tvrdi, bit ćemo zajednička država... Važna im je, kako kaže, zaštita života od začeća, protive se pobačaju.

Program najmlađe stranke Start polazi od problema koji su, tvrde, uzrok nesigurnosti građana: nezaposlenost, loš životni standard, disfunkcionalno gospodarstvo te korupcija na visokoj razini. Zauzimat će se za zaštitu reproduktivnih prava žena i ljudska prava LGBTIQ osoba te za sigurnost radnika. Zalažu se kao i u SDP-u za minimalnu europsku plaću te za porez na automatizirani rad. Traže veću kontrolu lobiranja u Europskom parlamentu, učinkovitiji sustav provjere imovinskog stanja EU dužnosnika, veći nadzor nad utroškom sredstava iz fondova EU.

Poštena Europa bliža građanima koja će se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala ključni je moto Živog zida koji se uoči EU izbora „ujedinio“ s drugim populističkim strankama i pokretima u Europi poput talijanskog Pokreta 5 zvijezda, poljskog Kukiza... I oni žele da se odrede minimalna primanja na europskoj razini i snažnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Najavljuju i uzimanje talijanskih antimafijaških zakona, traže zaštitu zviždača...

- Povezivanje s mediteranskim zemljama u borbi protiv požara osnivanjem suvremene, dijeljene flote kanadera

- Osnaživanje granica Europske unije i poboljšanje sustava njihova nadzora

- Povlačenje direktive o autorskim pravima (copyright direktive zbog izrazito spornih članaka 13. i 11. koji jačaju monopolske pozicije, ali i narušavaju koncept modernog interneta)

- Zalagat ćemo se za europsku minimalnu plaću – minimalnu plaću određenu na razini EU, prilagođenu za svaku zemlju, a koja bi se revidirala jednom godišnje

- Zalažu se za međudržavni sporazum o transparentnosti i suradnji u provjeri imovinskog stanja dužnosnika u zemljama članicama, poput zastupnika u Hrvatskom saboru

- Borba protiv korupcije i međunarodnog organiziranog kriminala

- Zaštita realne ekonomije i ograničenje utjecaja financijskog sektora

- Zaštita domaćih proizvoda i razvoj domaće poljoprivrede

- Vjerovanje u budućnost uz obećanje da će se razvijati programi i alati za mlade

- Europa pristupačna građanima – participativna i izravna demokracija omogućena putem e-demokracije

- Očuvanje tradicionalnih vrijednosti

- Protivnici ulaska u eurozonu i uvođenja eura

- Za kontrolu granica i migracija

- Za blokiranje Srbije dok ne isplati ratnu odštetu

- Borba za život od začeća

- Ravnopravnost Hrvatske i jačanje nacionalnih obrambenih kapaciteta, sigurne granice i migracije

- Zapošljavanje u Hrvatskoj uz širenje tržišta domaćih gospodarskih subjekata

- Više sredstava iz fondova EU i njihovo lakše povlačenje

- Diversifikacija izvora energije

- Reforma Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike, ali i uključive i održive socijalne i zdravstvene programe

- Zaštita tradicionalnih vrijednosti (zaštita života od začeća, zaštita braka i obitelji)

- Protiv svakog oblika represije misli, svih oblika totalitarizma, uključujući i globalistički konzumerizam

- Apsolutno i bezuvjetno zagovaraju samostalnu i neovisnu hrvatsku državu

- Protiv uvođenja eura – zauvijek

- Protiv širenja EU i povezivanja sa Srbijom, ali zalažu se za posebne veze s BiH

- Osnivanje europskog obrambenog fonda – stvoriti obrambeni proračun EU

- Snažnije ulaganje u dječju medicinu, gradnja dječje bolnice sredstvima EU

- Smještanje sjedišta najmanje jedne EU institucije ili agencije u Hrvatskoj

- Osnivanje europske turističke zajednice

- Pokrivanje cijele Hrvatske brzim širokopojasnim internetom

- Kako smanjiti društvene nejednakosti

- Povećanje plaća i mirovina

- Nakon 65. raditi treba samo tko želi

- Sniženje PDV-a u turizmu

- Jednako korištenje roditeljskih dopusta muškaraca i žena zbog jačanja rodne ravnopravnosti

- Podizanje životnog standarda i uvođenje eura

- Slobodno kretanje i Schengen

- Novi okvir za korištenje europskih fondova

- Infrastrukturni projekti od geostrateške važnosti (Pelješki most, LNG terminal na Krku, modernizacija luka, željezničke infrastrukture...)

- Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom

Mate Granić za Večernji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije