Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez doma

Stan ili kuća idu na bubanj i zbog duga za režije od samo 100 kn!

Katica Đurđević iznenađena je ovrhom
Damir Špehar/Pixsell
18.04.2010.
u 18:57

Nekretnine se na dražbama sve češće prodaju zbog neplaćanja kredita, ali i režija. Čak 41,3 posto ovrha u Zagrebu čine one zbog neplaćene struje, vode...

 Hrvati su zaista u banani: osim što im stanovi odlaze na bubanj zato što ne plaćaju kredite i dugove na karticama koje rado peglaju (što i ne čudi uz vojsku od 318 tisuća nezaposlenih), nekretnine im se prodaju na javnim dražbama i zato što ne plaćaju režije! I to najčešće vodu, plin i struju, a komunalna tvrtka ovrhom stana može vam zaprijetiti već zbog duga od samo sto kuna! Od svih ovrha u Zagrebu čak 41,3 posto čine one zbog neplaćenih računa za vodu, grijanje, plin i odvoz smeća.

 Mnogi podmire dugove

 To su nam potvrdili na zagrebačkome Općinskom sudu gdje ipak kažu da kod nižih iznosa neplaćenih komunalnih računa neplatiše na ročištu, koje bude zakazano radi procjene vrijednosti nekretnine, traže dodatni rok u kojem podmire dug te stan ili kuću ipak spase od prodaje. Posebno je zabrinjavajuće to što se lani u odnosu na 2008. godinu za čak 60 posto povećao broj javnih dražbi zbog ovrha nad nekretninama što je još jedan dokaz žestine krize koja je zahvatila i Hrvatsku, a čini se, posebno Vukovarsko-srijemsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju iz kojih je najviše stanova, kuća i zemljišta na bubnju.

>>
Trideset godina plovio sam za kuću koju mi sad uzimaju

Bez doma je ove godine ostalo već jedanaest obitelji s osječkog područja. Toliko je nekretnina, naime, prodano na javnoj dražbi na osječkome Općinskom sudu. Još dvije nekretnine naći će se na bubnju do kraja tjedna, a zainteresiranih kupaca, doznajemo, već ima. Usporedbe radi, 2009. godine 31 vlasnik s osječkog područja ovrhom je ostao bez kuće ili stana, što je deset više nego u 2008. Krivci su za toliki porast kriza i nemogućnost vraćanja kredita.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore 2009. bile su 2944 ovrhe, a godinu ranije njih 1838. Trenutačno je pak u očevidniku 810 nekretnina koje se prodaju na javnim dražbama na općinskim sudovima diljem Hrvatske, a taj se broj iz dana u dan mijenja. Prijetnja ovrhom nekretnine zapravo je vrlo učinkovit način utjerivanja dugova što priznaju i u zagrebačkome Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu. U toj tvrtki kažu kako su upravo poslali čak 43.000 opomena pred ovrhu za 2009. godinu zbog neplaćenih pričuva te da očekuju da će 50 posto neplatiša nakon što primi te opomene svoje dugove ipak platiti.

I stanograditelji u banani

 Nakon banaka, kartičarskih kuća, štedno-kreditnih zadruga i osiguravajućih društava, koji čine 40 posto onih koji pokreću ovrhe, idući su po redu ovrhovoditelji komunalne tvrtke. U HGK pak kažu kako na istoku Hrvatske problema zbog zaduženosti i nemogućnosti plaćanja svojih obveza imaju seljaci čije nekretnine također često završavaju na bubnju. Zanimljivo je da se ovrhama nekretnina utjeruju i alimentacije. Među nekretninama koje će se prodavati na dražbama nešto je više kuća nego stanova, ali i novosagrađenih zgrada čiji vlasnici nisu uspjeli prodati stanove pa ne mogu otplatiti kredite.

Na javnoj dražbi dvosoban stan u Postirama

Na Općinskom sudu u Supetru zakazana je za 18. svibanj javna dražba stana u Postirama čija je vrijednost procijenjena na milijun i pol kuna. Riječ je o dvosobnom stanu površine 89,7 četvornih metara koji još ima blagovaonicu, dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu i terasu. Vlasnica stana Hasija Jelinčić još je 1997. posudila od Jana Dekeysera iz Južne Afrike 603.000 kuna, a iznos se obvezala vratiti uvećan za kamate. Kao jamstvo za povrat zajma dopustila mu je da nad nekretninama uknjiži hipoteku u svoju korist. Povrat novca jamčila je dvosobnim i još jednim jednosobnim stanom. Budući da nije vraćala novac, ovrha nad stanom pokrenuta je 2004., a ovrhovoditelj je mogao birati iz kojeg će od ta dva stana naplatiti potraživanja. Postupak se otezao jer je vlasnica osporavala da duguje toliko novca, no budući sda e radilo o solemiziranom ugovoru ovjerenom kod javnog bilježnika, sud nije prihvatio njezine prigovore. U Splitsko-dalmatinskoj županiji još je pet stanova vrijednih više od milijun kuna koji će biti ponuđeni na dražbama.

Ključne riječi

Komentara 55

BL
Bluno
22:22 18.04.2010.

Inače slika uz prilog mi je fenomenalna.Gdje su to slikali?

OB
-obrisani-
11:36 19.04.2010.

Ukoliko nije u roku od godine dana pokrenut postupak?

ZM
zmaj1111
21:41 18.04.2010.

Pitajte tko je bio kreator ovakvog zakona o ovrsi-gđa. Jasna Omejec-predsjednica ustavnog suda! Biće bez emocija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije