Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMI Štefica Đurđević s troje male djece mora na ulicu

Stambeno zbrinjavanje roma i dalje 'na vrbi svirala'

17.02.2009.
u 17:09

Mlada Romkinja Štefica Đurđević, majka troje male djece ovih dana mora spakirati svoje stvari, te do kraja mjeseca iseliti iz podstanarskog stana u Ulici Krste Špoljara. Tako je kaže, naredio gazda, ali i da nije tako, taj krov nad glavom ne bi mogla zadržati, jer svojim više nego skromnim prihodima, jednostavno ne bi mogla podmirivati stanarinu od 1200 kuna.

Štefica i njezina djeca naime, žive od naknade za porodiljski od 1600 kuna, što će kaže ubrzo presahnuti, te dječjeg doplatka od 1500 kuna. U traganju za pronalaženjem bilo kakva smještaja, pokucala je na vrata mjerodavnih u gradskoj upravi no oni su je kaže, uputili na adresu predsjednika županijske Udruge Roma Steve Đurđevića.

Priča mlade bjelovarske Romkinje, tek je jedna u nizu primjera koji oslikavaju pravo stanje i naličje strategije zbrinjavanja romske zajednice - tvrdi Stevo Đurđević. Pišu se nacionalni programi, ali kada Romima konkretno treba pomoći, od toga ništa. Od naših problema bježe i župan i gradonačelnik, te se ne žele s njima uhvatiti u koštac - objašnjava Đurđević.

Pritom zamjera lokalnim upravama što nisu načinile vlastiti projekt stambenog zbrinjavanja Roma, te ga kandidirali za fond mjerodavnog ministarstva koje je za tu namjenu osiguralo 35 milijuna kuna. Zamjenik gradonačelnika Zlatko Barila, tvrdi kako Đurđević o nekim stvarima govori napamet. Grad kaže, nije mogao povući novac iz Fonda jer na vlastitu području ima premalo Roma te tvrdi da se u zbrinjavanju nikada nije gledalo na ime i prezime, već težinu problema.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije