Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAMBENI KONTEJNERI

Stalni kamp za migrante kod Bihaća spreman za 3 mjeseca: Budući smještaj za 1.500 osoba

Teška zima u migrantskom kampu Lipa nedaleko Bihaća
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
21.04.2021.
u 16:04

Migranti bi tamo, umjesto u šatorima kako je to sada slučaj, trebali boraviti u stambenim kontejnerima

Stalni kamp za smještaj migranata u selu Lipa kod Bihaća trebao biti biti dovršen u iduća tri mjeseca, najavio je u srijedu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

On je zajedno s dužnosnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i veleposlanicom Austrije u BiH Urlike Hartmann tijekom dana posjetio lokalitet sadašnjeg šatorskog naselja u Lipi, u kojemu u improviziranom smještaju boravi nekoliko stotina ilegalnih migranata koji su ranije tamo izmješteni iz Bihaća, što je bio zahtjev lokalnih vlasti.

Cikotić je novinarima kazao kako radovi na opremanju kampa u Lipi teku očekivanom dinamikom te vjeruje kako će do ljeta tamo biti moguće osigurati smještaj za oko 1500 osoba.

Migranti bi tamo, umjesto u šatorima kako je to sada slučaj, trebali boraviti u stambenim kontejnerima.

"Očekujemo više konkretnog rada i koordinacije", kazao je Cikotić.

Eugenio Ambrosi, pomoćnik glavnog tajnika IOM-a, kazao je kako u toj organizaciji koja vodi migrantske kampove u BiH sada očekuju uspostavu učinkovitog sustava koordinacije između lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija.

"Mi ćemo u tome i dalje biti partneri", kazao je Ambrosi, dok je austrijska veleposlanica Hartmann najavila nastavak financijske potpore njene zemlje BiH u suočavanju s migrantskom krizom.

U BiH, prema procjenama policijskih agencija, trenutačno boravi između šest i sedam tisuća ilegalnih migranata, od kojih je oko 4500 u prihvatnim centrima kod Sarajeva te na području Unsko-sanske županije. Vlasti u gradovima te županije inzistiraju da se migrante prestane smještati unutar urbanih zona te traže da ih se raspoređuje i u drugim dijelovima BiH.

 

Pfizer najavio i treću dozu, cijepit ćemo se jednom godišnje?

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
17:46 21.04.2021.

Pogledajte samo inteligentnu facu ovog doktora fizike na fotki uz članak!!!

SO
Sir Oliver
06:40 22.04.2021.

Kakav kamp? Pohapsiti i sve deportirati, niti jedan nema dokumente i svi su ilegalno usli i borave u BiH.

XA
xaron
21:24 21.04.2021.

On voli Pakistan ( piše na zidu ) , ali je otamo pobjegao i sada uživa . Mogu misliti kako mu je tamo bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije