Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRATEGIJA PAUKA

Staklo koje spašava ptice

zgrada sa staklom protiv udara ptica
Foto: Arnold Glas
1/3
25.08.2010.
u 17:19

Ogroman broj ptica svake godine pogiba jer udari u staklo na zgradama, koje one ne vide. Nova tehnologija, nastala po uzoru na paukovu mrežu, na staklo stavlja crte nevidljive golim okom, koje su pticama uočljive.

Prema procjenama, od udara u staklo tijekom leta u SAD-u svake godine pogine oko 100 milijuna ptica, a u Europi situacija nije ništa bolja pa prozirne staklene površine odnose život oko 250 tisuća ptica svaki dan. Da bi tome stali na kraj, u njemačkoj tvrtki Arnold Glas napravili su staklo Omnilux premazano ultraljubičastim prugama koje ljudskom oku nisu vidljive, ali ptice ih lako uoče. Pri tome je iskorišten primjer iz prirode – niti paukovih mreža "obilježene" su tako da ptice ne bi uletjele u njih i poderale ih.

Institut za ornitologiju Max Planck testirao je prve verzije stakla i ustanovio da funkcioniraju kod srednjoeuropskih ptica pjevica, koje ga uočavaju bolje od običnog stakla i 75% manje udaraju u njega. Najnovija verzija tog proizvoda, nazvana Omnilux Mikado (jer nevidljive pruge po staklu podsjećaju na nasumično razbacane štapiće u igri mikado) osvojila je cijenjenu nagradu "Crvena točka" essenskog Design Zentrum Nordrhein Westfalena. Nakon Njemačke, to staklo trebalo bi ući u širu primjenu i u SAD-u, gdje ga promovira Detroit Audobon Society.

Komentara 2

Avatar Časna seka
Časna seka
19:05 25.08.2010.

Bolje da izmisle staklo po kojem ptice neće kakati... Najviše su kakale kad na staklu bila reklama za Hebranga kao predsjednika.

OB
-obrisani-
19:25 25.08.2010.

Meni ulete u verandu svako malo. Pokupim ih izbezumljene od udara u staklo. I ooops, vanka. Tako i leptire. PS. umrla nam je maca, pa trenutno nema opasnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije