Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI USPJEH

Štagljarov test: Za manje od sat vremena otkriva je li osoba bila u kontaktu s virusom

Igor Štagljar
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
15.05.2020.
u 21:22

Za manje od sat vremena iz samo deset mikrolitara krvi ovaj će krvni test moći detektirati je li osoba došla u kontakt s virusom

Serološki, odnosno krvni test koji za manje od sat vremena iz samo 10 mikrolitara krvi može detektirati je li neka osoba došla u kontakt sa SARS-CoV-2 inovacija je iza koje stoji znanstvena grupa akademika Igora Štagljara s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu. Jučer je, naime, u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications objavljen rad u kojem se opisuje ova nova molekularno-biološka metoda pod nazivom SIMPL, a koja se sada koristi za razvoj inovativnog serološkog testa za detekciju antitijela direktno iz krvi pacijenata oboljelih od COVID-19.

– Riječ je o krvnom testu koji uz pomoć posebnih proteina pod nazivom INTEINI može detektirati je li osoba došla u kontakt s virusom. Cilj tih seroloških testova temeljenih na SIMPL metodi detektirati antitijela u krvi osoba koje su već došle u kontakt sa SARS-CoV-2 – objašnjava poznati hrvatski molekularni biolog s kanadskom adresom. Dodaje da, kada neki virus kao što je i SARSCoV-2 uđe u ljudski organizam, tada se aktivira imunološki sustav i počinju se stvarati antitijela, i to dvije vrste – iz IgM te IgG podskupine.

– Nakon desetak dana prvo se počinju stvarati antitijela iz IgM podgrupe koja u našem krvotoku žive dosta kratko, svega tri-četiri tjedna, tijekom kojih se vežu na proteine koji se nalaze na površini virusa. U slučaju SARSCoV-2, to je tzv. spike (S) protein (hrvatski “šiljak”), a antitijela tako “označe” virus za uništenje putem makrofaga. To su specijalizirane grupe bijelih krvnih stanica uključene u tzv. fagocitozu stranih supstancija, kao npr. bakterija, virusa, stanica tumora itd. – objašnjava profesor Štagljar te dodaje da nakon početna tri-četiri tjedna, IgM antitijela nestaju iz krvotoka zaražene osobe, nakon čega njen imunosustav počinje stvarati drugi tip antitijela, pod imenom IgG.

Važni za relaksaciju mjera

– Njih imunolozi još popularno nazivaju “neutralizirajuća antitijela” jer upravo ta IgG antitijela neutraliziraju virus i sprečavaju ga da se proširi na još više stanica epitela pluća. Najveća količina tih IgG antitijela u pravilu se može detektirati od šest do osam tjedana nakon inicijalne infekcije virusom SARS-CoV-2, tijekom kojih su ta antitijela zapravo i najpotentnija u borbi protiv virusa – objašnjava te ističe kako se trenutačno u svijetu koriste tri različita serološka testa, a njihova trenutačna cijena po testu varira između deset i dvadeset američkih dolara.

VIDEO Nastavni zavod za javno zdravstvo uveo drive in stanicu za testiranje na koronavirus

Prvi i zasad najviše korišteni test jest tzv. metoda ELISA putem koje se IgM I IgG antitijela mogu detektirati za samo nekoliko sati. Drugi je složeniji serumski neutralizirajući test, a treći je takozvani brzi dijagnostički test koji u samo 15 minuta može detektirati antitijela protiv virusa u nekoliko kapljica krvi. – Mnogi epidemiološki stručnjaci diljem svijeta smatraju da će ti serološki testovi odigrati ključnu ulogu u relaksaciji ekonomskih mjera kao i držanju pod kontrolom sadašnjeg stadija pandemije, jer takvi testovi mogu dati do znanja koji je dio populacije u određenoj državi već bio u kontaktu s virusom, a koji to nije.

Drugim riječima, ti serološki testovi u ovom trenutku predstavljaju jedini način da pouzdano možemo potvrditi koliko se SARS-CoV-2 virus raširio populacijom određene države – kaže prof. dr. Štagljar te dodaje da se tako može utvrditi koje se osobe mogu vratiti na posao bez rizika od zaraze te tko može slobodno i bez bojazni putovati svijetom. Smatra da će stoga biti nužno testirati široku populaciju svih zemalja sve dok ne bude razvijeno cjepivo ili lijek protiv COVID-19. A kada će se moći koristiti novi test njegova tima?

Pomoć i kod drugih bolesti

– Mislim da ćemo ga zgotoviti u sljedećih od četiri do šest mjeseci. Kanadska je vlada zainteresirana za naš test te smo stoga u protekla dva mjeseca već dobili izdašnu financijsku potporu od njih, koja zasad iznosi nešto više od 1,2 milijuna dolara – govori Štagljar te napominje da, ako test i bude u komercijalnoj primjeni, to će biti isključivo u Kanadi barem prvih godinu dana dok se ne pronađe cjepivo.

– Treba spomenuti i da našom novom SIMPL metodom možemo otkrivati i lijekove protiv bilo kojih ljudskih proteina tzv. uzročnika bolesti (eng. drug targets). Jedan je od tih proteina i KRAS, koji je mutiran u 30 posto svih ljudskih karcinoma i kojeg sada u detalje proučavamo u mom laboratoriju – kaže Štagljar te dodaje kako na tome trenutačno radi u suradnji s njemačkom farmaceutskom tvrtkom EVOTEC iz Hamburga i američkom tvrtkom Genentech iz San Francisca.

U svijetu se trenutačno koriste tri različita serološka testa

1. Prvi je i zasad najviše korišteni test tzv. metoda ELISA putem koje se IgM i IgG antitijela mogu detektirati za nekoliko sati

2. Drugi je test složeniji, koristi se za detekciju IgM i IgG antitijela u krvi određene osobe i zove se “serumski neutralizirajući test”

3. Treći je test takozvani brzi dijagnostički test koji u samo 15 minuta može detektirati antitijela protiv virusa u nekoliko kapljica krvi

Komentara 6

NE
Nepokolebljiv
23:24 15.05.2020.

Sa pozicije znanstvenika pred sobom imamo uspjek gigantskih dimenzija. Sa pozicije prakticara ja ovo otkrice vidim neprakticnim za zastitu od zaraze ali dobro pomagalo za statisticku obradu. IgM se pojavljuje nakon DESETAK dana po zarazi pojedinca - prevedeno u prakticne razmjere: zarazeni pojedinac ima priliku siriti bolestinu barem jedan tjedan prije nego se serumom njegove krvi moze ustanoviti da je bio eksponiran viruzu. Nakon 3 - 4 tjedna kada je IgM nestao pojavljuje se agent IgG. Neprocjenjiva korist potvrditi da je netko bio zarazen prije 3 - 4 tjedna a u grobovima lesevi zrtava siritelja zaraze to mogu potvrditi bez testiranja - razboljeli se, umrli i pokopani.

GE
geler203
21:26 15.05.2020.

Pa kako tako brz i jeftin test? Kako će ga prodavati?

DU
Deleted user
05:19 16.05.2020.

Možda jednog dana, kada se Corona virus pripitomi i "nauči" ga se što treba napadati, bude najbolja medicinska stvar za čovječanstvo i postane lijek za rak ili sl. boleštine ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije