Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOLEKULARNI BIOLOG

Štagljar o rekordnim brojkama novooboljelih: Vrag je odnio šalu, moramo mijenjati puno toga

Štagljar
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
26.08.2020.
u 21:56

O nedavno zabilježenim slučajevima reinfekcije kazao je kako to nije nikakva novost i da se događa i kod drugih virusa, te da je rijel o izoliranim slučajevima koji neće utjecati na tok pandemije.

Rekordne brojeve novooboljelih kao i najavljeno rusko cjepivo komentirao je jedan od hrvatskih vodećih molekularnih biologa dr. Igor Štagljar. 

- Očito je "vrag uzeo šalu" i moramo iz korijena mijenjati puno toga želimo li jesen dočekati sa što manjim brojem aktivnih slučajeva. Dobra je stvar među ovim lošim vijestima danas, da je većina zaraženih, da se radi o mlađima i što su žarišta vezana uz bavljenje sportom. Stoga sam mišljenja da su ove nove mjere koje je donio Stožer prijeko potrebne kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa, a kako virus ne bi zahvatio stariju populaciju te osobe s imunokompromitiranim imunološkim sustavom. Postavlja se logično pitanje, nismo li predugo čekali s donošenjem ovakvih mjera. Mi imamo sada jedan od najvećih postotaka testova pozitivnih na Covid-19 u Europi - ističe dr. Igor Štagljar za Dnevnik HRT-a. 

Pitanje kad ćemo imati efikasno cjepivo i tko je tome najbliže, kaže profesor sa sveučilišta s Toronta da je jedno od najčešćih pitanja i da u ovom trenutku ima 200-tinjak farmaceutskih tvrtki i akademskih laboratorija koji rade na pripremi cjepiva. 

VIDEO: Igor Štagljar: Nikada nije bilo važnije cijepiti se protiv gripe kao ove jeseni

- Čak 28 se ispituju na ljudima, a šest cjepiva se nalaze u trećoj najvažnijoj fazi kliničkih ispitivanja, ispituju na velikom broju uzoraka, više od 10 tisuća ispitanika. U sljedećih par mjeseci s nestrpljenjem iščekujemo rezultate tih ispitivanja, oni će nam dati do znanja koliko su ta cjepiva učinkovita. Koliko nas dobro štite, je li to 20, 50, 70 ili primjerice 90% zaštite - naveo je. 

Osvrnuo se i na rusko cjepivo koje je u pripremi i za kojeg su Rusi objavili da ulazi u novu fazu kliničkog testiranja u kojem će biti cijepljeno više od 40 tisuća stanovnika Moskve.

- To je jedna velika nepoznanica u svijetu znanosti, ne postoje dokazi da je sigurno i učinkovito. Nema publiciranih rezultata niti jedne faze u razvoju toga cjepiva - istaknuo je ugledni molekularni biolog. 

O nedavno zabilježenim slučajevima reinfekcije kazao je kako to nije nikakva novost i da se događa i kod drugih virusa, te da je rijel o izoliranim slučajevima koji neće utjecati na tok pandemije. 

- Ako će novi koronavirus bitno mutirati, a za sada nema takvih indikacija, onda bi to ukazivalo na to da jedno cjepivo ne bi bilo dovoljno protiv tog virusa te bi stoga bilo potrebno pripremiti sezonska cjepiva - ističe Štagljar, dodajući da je to slučaj s gripom.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da dosta hrvatskih građana nije sklono cijepljenju protiv koronavirusa.

- Veliki postotak hrvatske populacije ne vjeruje u znanost te da su o ovoj temi slabo informirani. Antivakcinalističko raspoloženje je duboko ukorijenjeno u Hrvatskoj, a šire je udruge i pojedinci koji se bave teorijama i to ponajviše putem društvenih mreža. O temi cijepljenja treba pristupiti korak po korak, treba vidjeti treću fazu kliničkih istraživanja. Nakon što to budemo znali, onda treba razgovarati u dobroj vjeri i s protivnicima cijepljenja - izjavio je Štagljar i dodao kako nikad do sad nije bilo važnije cijepiti protiv gripe kao što je to ove zime.

- Svima je jasno da nas ove jeseni i zime čeka drugi val Covida-19 koji bi mogao biti jači i teži od onoga prvog, cijepljenjem možemo smanjiti broj oboljelih od gripe, znanstveno je dokazano da je cjepivo uspješno u oko 50 posto slučajeva. Osiguravamo 50% bolničkih kapaciteta za sve one zaražene od Covida-19. Također, postoji i mogućnost da se neka osoba istovremeno zarazi i gripom i Covidom-19, u tom slučaju se naš imuni sustav ne bi mogao boriti protiv dva virusa istovremeno te je vjerojatnost da će ta osoba umrijeti vrlo velika, zaključuje prof. Štagljar za HRT. 

 

Komentara 24

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
22:58 26.08.2020.

177 umrlih, prosjek godina 88. U isto vrijeme 380 poginulih na cestama, prosjek 28 godina. Dajte niže poreze i carine Na nova i sigurna vozila...

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
22:36 26.08.2020.

Da, vrag je odnio šalu... treba pothitno ukinuti stožer i poceti se ponasati kao da “Corone” nema.. (što je ujedno i istina...)

NE
neboiznadzagreba2
23:36 26.08.2020.

Baš čitam prognoze za ljeto 2020-te, kažu da će biti najtoplije u posljednjih najmanje 10 godina, toliko sušno da će se prekinuti i neki vodeni tokovi, prinosi smanjiti i do 70%. Svim ovim kvaziznanstvenicima bi trebalo svakodnevno pokazivati što susu govorili jučer, njihova znanost svela se na prijetnju apokalipsom, nekada se pokora vršila kolonama samobičevalaca, danas kolonama zombija pod maskama, pun mi ih je više k...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije