Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveni pogled

Štagljar: Ako je Plenković bio u kontaktu s Đokovićem kraće od 15 minuta ne treba u samoizolaciju

Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
23.06.2020.
u 20:17

Inkubacijski period je između 2 do 7 dana, a u nekim slučajevima čak i do 14 dana. Dakle, da bismo bili sigurni da premijer nije bio zaražen on bi trebao biti podvrgnut RT-PCR testu svaki drugi dan u sljedećih 10 do 14 dana - smatra Štagljar

Mora li premijer Andrej Plenković zbog kontakta s Novakom Đokovićem u izolaciju glavna je tema u javnosti od kada se saznalo da je prvi tenisač svijeta pozitivan na koronavirus. I dok jedni prozivaju premijera da riskira svoje i tuđe zdravlje, a on odgovara da su u pozadini zahtjeva za njegovom samoizolacijom politički motivi, javnost se pita što sada uopće znači bliski kontakt, ima li duljina susreta utjecaja te koliko se uistinu teško zaraziti. Znanstveni odgovor na ta pitanja dao nam je Igor Štagljar, poznati hrvatski molekularni biolog sa sveučilišta u Torontu. Potvrđuje kako prema preporukama duljina izloženosti igra važnu ulogu, ali...

- Prema naputcima koje je izdao Američki centar za kontrolu bolesti (Center for Disease Control), osoba koja je bila u kontaktu s COVID-19 zaraženom osobom dulje od 15 minuta na distanci od 2 metra mora ići u samoizolaciju. Ako je premijer Andrej Plenković bio u kontaktu s Novakom Đokovićem kraće od toga, samoizolacija nije potrebna. Ali, da se radi o meni, moram priznati da bih ja otišao u samoizolaciju - izravan je Štagljar te dodaje kako činjenica da je premijer Plenković na jučerašnjem dijagnostičkom testu (RT-PCR) bio COVID-19 negativan ne znači baš mnogo.

- Prema dosad prikupljenom znanju o novom SARS-CoV-2 koronavirusu poznato je da je inkubacijski period SARS-CoV-2 koronavirusa između 2 do 7 dana, a u nekim slučajevima čak i do 14 dana. Dakle, da bismo bili sigurni da premijer nije bio zaražen novim koronavirusom, on bi zapravo trebao biti podvrgnut RT-PCR testu svaki drugi dan u sljedećih 10 do 14 dana - smatra Štagljar.

VIDEO Plenković: Neće nitko treći doći u poziciju da postane premijer. Odbacujem ove ucjenjivačke komentare s kojima izlaze Most, Škoro

Komentara 21

Avatar Mladež HDZ-SDSS
Mladež HDZ-SDSS
20:43 23.06.2020.

Maloj djeci su zabranili ići na ljuljačke, tinejđerima klupice u parku, penzionerima da uopće iziđu na ulicu, seljacima da bacaju gnoj, onkološkim bolesnicima da idu na kontrole, obiteljima da idu svojim umrlima na sprovode, a ovdje hadezeovski dernek samo takav, mogu što hoće i nikome ne odgovaraju.

Avatar Mladež HDZ-SDSS
Mladež HDZ-SDSS
20:26 23.06.2020.

Dosta plaćene nadriepidemiologije, upute HZJZ su potpuno jasne. Bilo kakav fizički kontakt - samoizolacija. Bilo kakvo približavanje na manje od 2 m - samoizolacija. Dvostruki kriteriji za samoizolaciju su ostvareni, sve drugo je bioterorizam.

K0
K0mentar
20:47 23.06.2020.

direktan kontakt s kontaminiranim/infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (npr. oboljeli je kašljao na nas, dodirivanje korištenih maramica, rukovanje ili drugi izravan tjelesni kontakt s oboljelim), a bez korištenje osobne zastitne opreme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije