Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
maksimir

Stadion duge povijesti i neizvjesne budućnosti

stadion maksimir
Arhiva
VL
Autor
Hrvoje Dečak
02.05.2010.
u 10:51

Ni danas se ne zna hoće li se stadion u Maksimiru, koji je otvoren još 5. svibnja 1912. na crkvenom zemljištu, dovršiti ili samo konzervirati.

Stadion Maksimir otvoren je 5. svibnja 1912. godine. Slučajno dobiveno zemljište na mjestu današnjega stadiona u Maksimiru, tada u crkvenome vlasništvu, na kojemu je Hrvatski akademski športski klub (HAŠK) uredio svoje sportske terene s drvenom tribinom 1912. godine, preraslo je do Drugoga svjetskog rata, dodavanjem različitih sadržaja, u jedan od najvećih sportsko-rekreacijskih prostora u Zagrebu.

Prvi projekt uređenja cijele livade Svetice u sportsko-rekreacijski sklop sa sportskim naseljem i velikim stadionom elipsasta oblika s nogometnim igralištem, atletskom i biciklističkom stazom izradio je arhitekt Vladimir Turina 1946. godine. Međutim, stadion je sagrađen prema projektima arhitekata Turine i Franje Neidhardta te konstruktora Eugena Erlicha prema bitno smanjenom projektnom zadatku. Na obližnjem velikom prijeratnom sokolskom vježbalištu 1965. godine niknuo je Sportsko-rekreacijski centar Svetice.

Zvjezdane trenutke stadion je doživio 1982. godine za Dinamova proljeća, kad je utakmice kojima je Dinamo premoćno kročio prema naslovu prvaka nakon 24 godine gledalo između 30 i 50 tisuća ljudi, što je danas nezamislivo. Maksimirski stadion osjetno je renoviran uoči Univerzijade 1987., a otvaranje je po maštovitosti bilo bez premca. Baklju je upalio Dražen Petrović. Prijelomne 1990. upravo su neredi na utakmici Dinamo – Crvena zvezda 13. svibnja najavili raspad Jugoslavije. U samostalnoj Hrvatskoj, najviše na poticaj predsjednika Tuđmana, krenulo se u opsežnu rekonstrukciju stadiona, koja, kako je poznato, do danas nije završena. Projekt se pokazao previše ambicioznim, iako je djelomično bio nužan zbog propisa UEFA-e, poput ukidanja stajaćih mjesta.

Već godinama je stadion zbog pomanjkanja novca, ali i prave odluke što je za njega, Dinamo i Zagreb najbolje, “u pat-poziciji”. Prilikom čišćenja stubišta sjeverne tribine potkraj ožujka ove godine otpale su pločice sa zida, a dva radnika završila su razbijenih glava. Na to je Milan Bandić, upitan o sudbini stadiona, rekao: “Spreman sam do kraja godine započeti s prvom od tri faze gradnje Dinamova stadiona. To je gradnja stadiona na Kajzerici za 18.000 gledatelja, na kojemu će igrati Dinamo i Zagreb, a onda ćemo vidjeti hoćemo li stadion u Maksimiru konzervirati ili dovršiti. Sada nije vrijeme za velike investicije jer smo u krizi. Možda za pet ili deset godina...”

Komentara 2

SH
shempya
11:07 02.05.2010.

Bacite još malo novca imamo ga na pretek ...

ST
student007
12:58 02.05.2010.

maksimirski stadion je rugoba kakve nema, obnova bi nešta značila ali dok god ga navijači redovito demoliraju tu nema pomoći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije