Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja i smanjenje poreza

Talijanska vlada usvojila stabilizacijski zakon od 36 milijardi eura

Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL
16.10.2014.
u 10:50

Tvrtkama se smanjuje porez (ukida se IRAP, regionalni porez na proizvodnu aktivnost), a one koje budu zapošljavale nove radnike neće za njih trebati prve tri godine plaćati nikakve poreze.

Talijanska vlada usvojila je sinoć stabilizacijski zakon od 36 milijardi eura, od kojih 18 milijardi se odnosi na smanjenje poreza, a 15 milijardi eura na rezove(spending review). To je najveće smanjenje poreza u povijesti talijanske republike, izjavio je premijer Matteo Renzi, te naglasio kako su norme usvojene s tim zakonom, što je zapravo nekadašnji proračun, u skladu s onime što traži Europska unija. U svakom slučaju, ako bude kakvih primjedbi iz Bruxellesa, Italija će ih štovati.

Proračun, dakle, za 2015. godinu je znatno iznad brojki o kojima se do sada govorilo. Stabilizacijskim zakonom predviđena je i mogućnost da zaposlenici izaberu žele li da im u plaćama bude i dio novca koji se inače odvaja za plaćanje iznosa po završetku radnog odnosa. Na taj način bi im mjesečna plaća mogla biti povećana, ali bi ih na koncu rada dočekao manji iznos novca. Potvrđeno je i da će svi zaposlenici s plaćom nižom od 1500 eura mjesečno dobivati i dalje, kao i u ovoj godini, dodatak od 80 eura mjesečno, što je zapravo 14. godišnja plaća.

Renzi je kazao kako će se 3,8 milijardi eura dobiti od borbe protiv utajivača poreza, zatim štednjom (spending review) bi se trebalo odrezati 15 milijardi eura, od kojih, uz ostalo, 6,1 milijardu eura štednjom na državnoj razini, 4 milijarde eura na regionalnoj razini i 2,2 milijarde na lokalnim razinama.

Tvrtkama se smanjuje porez (ukida se IRAP, regionalni porez na proizvodnu aktivnost), a one koje budu zapošljavale nove radnike neće za njih trebati prve tri godine plaćati nikakve poreze. Manje tvrtke će ukidanjem dijela poreza IRAP uštedjeti godišnje oko 10 tisuća eura po zaposleniku.

Drastične mjere štednje trebale bi potaknuti rast ekonomije, jer se odnose na smanjenje poreznog pritiska s jedne strane i na povećanje plaća s druge strane. Te mjere su veliki izazov za vladu lijevog centra Mattea Renzija, koji drži i kako će moći dobiti zeleno svjetlo iz Bruxellesa za fleksibilniji obračun deficita, odnosno da bi mogao doći do 2,9 posto (parametri kažu 3%) odnosa između BDP i deficita iako se tražilo od Italije da u ovoj i sljedećoj godini ima niži deficit zbog toga što ima visoki duga (dog iznosi 130% BDP-a).

>> Mole za inflaciju – Talijani i Francuzi traže da se pokrenu neortodoksne mjere

Komentara 3

Avatar EU afrodita
EU afrodita
14:11 16.10.2014.

napokon je učinjeno ono što se već desetlječima naviještalo..dokaz da mjere štednje nisu moguće bez smanjenja poreza

Avatar EU afrodita
EU afrodita
14:14 16.10.2014.

sada bi bilo vijeme da se Merkelica okrene većoj fleksibilnosti

SU
Superhero
10:09 17.10.2014.

konacno covijek koji ce MOZDA uspijeti da izvuce Italiju iz 20 godina stagnacije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije