Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA POLITIČKA DRAMA

Srušena vlada, Kosovo na trećim izborima u tri godine

The Prime Minister receives the Prime Minister of the Republic of Kosovo
Stefano Carofei/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
23.12.2020.
u 07:00

Aktualni lider Kosova imao je kratak premijerski staž

Nova politička drama, na Kosovu. Nakon rušenja vlade Ramusa Haradinaja i Albina Kurtija, na red je došla i vlada Avdulaha Hotija. Naime, Ustavni sud Kosova odlučio je da je izbor vlade Avdulaha Hotija 3. lipnja bio neustavan jer je za nju glasao zastupnik prethodno osuđen na zatvorsku kaznu, što dovodi Kosovo pred izvanredne parlamentarne izbore koji se moraju održati najkasnije 40 dana nakon njihovih raspisivanja.

Kosovski Ustavni sud presudio je da je glasanje zastupnika Etema Arifija kod potvrde izbora vlade u parlamentu bilo protivno Ustavu, s obzirom na to da je Arifi tada imao pravomoćnu presudu za kazneno djelo, a njegov glas bio je presudan za formiranje vlade premijera Hotija.

Arifi je skrivao činjenicu da je pravomoćno osuđen i kandidirao se na parlamentarnim izborima, iako mu to zakon nije dopuštao. Aktualna vlada ostat će na dužnosti do izbora nove vlade Kosova. Hotijeva vlada formirana je nakon što je srušena vlada Albina Kurtija, a na zahtjev Hotijeva Demokratskog saveza Kosova, koji je bio Kurtijev koalicijski partner. Ovo će biti treći parlamentarni izbori u tri godine. Žalbu Ustavnom sudu pokret Samoopredjeljenje podnio je još u lipnju, tvrdeći da je vlada Avdulaha Hotija dobila podršku u parlamentu zahvaljujući glasu Etema Arifija, koji je u tom trenutku bio osuđen zbog korupcije.

Zbog toga što se bivši predsjednik Hashim Thaçi nalazi u zatvoru u Haagu zbog suđenja za ratne zločine.izvanredne izbore trebala bi raspisati obnašateljica dužnosti kosovskog predsjednika Vjosa Osmani, aktualna predsjednica kosovskog parlamenta. Potpredsjednica kosovske skupštine iz redova pokreta Samoopredjeljenje Arbërie Nagavci kazala je da je nakon odluke suda jasno da će biti novih izbora i “da će se legitimna vlada vratiti na vlast”. Kosovo opet ulazi u politički vrtlog dok se država nalazi u izuzetno teškoj ekonomskoj i političkoj krizi.

 

>> VEČERNJI TV Granić: 'S Bidenom sam 90-ih pet sati razgovarao, a Soros me nagovarao na utrku za Pantovčak'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Observer
Observer
09:52 23.12.2020.

Sve je to djelo muljatora iz Haaga i Bruxellesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije