Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNO

Srušena stabla i spomenik u parku u središtu Donje Dubrave

30.03.2009.
u 16:25

Dva dana nakon što je Općinsko vijeće Donje Dubrave donijelo odluku da se posijeku sva stabla u parku u mjesnom središtu, to je i učinjeno. Uz pomoć mehanizacije tvrtke Transporti Rusak i članova UDVDR-a park je poravnat. Odrezano je i stablo zaštićena ginka bilobe (Ginkgo biloba) i maknuta su kamena postolja devastiranih spomen-obilježja!

Stablo ginko bilobe zaštićeno je kao spomenik parkovne arhitekture odlukom Skupštine Međimurske županije 1995. godine.

U Prostornom planu Međimurske županije iz 2001. godine piše da stablo nema vidljivih oštećenja, da je zdravo, u dobroj kondiciji i s dobro razvijenom krošnjom. No, cijeli je park općina dala porušiti uz obrazloženje da su, prema procjeni dviju tvrtki koje se bave hortikulturnim uređenjem, stabla dotrajala i bolesna.

Porušeni su i kesteni ispred župne crkve sv. Margarete. O tome postupku različita su stajališta mještana, od ogorčenja do odobravanja. Radovi bi trebali završiti za mjesec dana, a svečano otkrivanje i posvećenje najavljeno je za 3. svibnja. Na rušenje stabala stigle su i reakcije mještana.

“Bez obavijesti i pitala za mišljenje šire javnosti, po kratkom postupku, park je srušen, sravnjen sa zemljom. Potpuno je uništen i spomenik antifašističkim borcima koji je u parku stajao 60 godina”, piše ogorčeni čitatelj iz Donje Dubrave. Radovi se nastavljaju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije