Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD KORONAVIRUSA

Preminuo je srpski patrijarh Irinej: Pogledajte što je tijekom života govorio o Hrvatskoj

Irinej
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
20.11.2020.
u 16:28

Presudu doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću okarakterizirao je kao "vražja djela koja rade svjetski moćnici".

Srpski patrijarh Irinej umro je u 91. godini od posljedica koronavirusa. On se tijekom života imao i više nego problematične izjave o Hrvatskoj. 

- Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima", rekao je Irinej prije tri godine i dodao je kako su "braća rimokatolici izazvali najveća stradanja Srba, a da pritom nikad nisu iskazali kajanje niti uputili ispriku

Jedna od tema koju je često spominjao bio je i Jasenovac. 

- Kroz jasenovački logor prošlo je 50.000 nevine djece čiji se plač i lelek čuo do Zagreba. Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački, zato što ga nije htio čuti. I dok je jedna žena koja je bila Austrijanka spasila više od 15.000 srpske djece od smrti, to nisu činili naši stoljetni susjedi Hrvati, koji su jedini u Europi imali dječje logore -  rekao je. 

U jednoj prilici tijekom posjeta Donjoj Gradini kazao da je u Jasenovcu ubijeno preko milijun ljudi srpske nacionalnosti i da su neki katolički svećenici bili rekorderi u zločinima u Jasenovcu.

Međutim, nije imao takav stav prema srpskim ratnim zločincima. Njih je pak opravdavao. 

- Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti. Tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo učiniti. Sve se to događa jer silni svjetski moćnici rade vražja djela, a mi trpimo posljedice - rekao je i dodao: Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve

Republiku Srpsku je nazivao božjim djelom.
 

Ključne riječi

Komentara 97

DU
Deleted user
17:14 20.11.2020.

Admine , jel smijem napisati da je krepalo govno?

ZA
zagabria5
17:26 20.11.2020.

Bio j rekorder u laganju, jer i među velikosrbima ipak je bilo malo onih koji su tvrdili da je u Jasenovcu pobijeno milijun Srba. Drugi su se zadovoljavali sa laži o 800.000 ali partijarh nije imao tih ograničenja.

DU
Deleted user
16:54 20.11.2020.

spc i srbska politika nema tu razlike...djelovanje spc u hrvatskoj je vise nego upitno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije