Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije loše opcije

Srpski državni vrh u panici pita narod: Što da napravimo?

aleksandar vucic
Reuters/Pixsell
04.04.2013.
u 19:22

Kao kod Shakespearea: Vučić i Dačić, suradnici Šešelja i Miloševića, moraju potpisati rezultate politike svojih mentora.

Srbijanska vlada svoju bi odgovornost za odluku o Kosovu na svaki način htjela podijeliti s oporbom pa lider vodećih narodnjaka i potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić traži da u odluci sudjeluju sve političke snage.

U Srbiji malo tko može prognozirati hoće li vlada do utorka pristati na status sjevernih srpskih općina na Kosovu koji im ne daje nikakva posebna prava. Ipak, čini se da bi Srbija do utorka ipak mogla pristati na dogovor, sudeći po Vučićevim riječima u intervjuu Radioteleviziji Srbije.

Dvije mogućnosti

– Pred Srbijom su dvije mogućnosti, obje loše. Prva je prihvatiti vrlo loš plan za srpske općine na sjeveru Kosova, a druga odbiti potpisivanje sporazuma s Albancima i Europskom unijom, što bi bila teška vijest za cijelu Srbiju – rekao je Vučić.

Istaknuo je da "svi građani moraju znati da odbijanje plana znači zatvaranje Srbije prema svijetu i manje novca za naš proračun i ekonomiju, da će biti nemoguće izdržati na političkoj sceni, a ako prihvatimo plan, pitanje je kako će to prihvatiti naš narod na Kosovu i u Srbiji". Proizlazi tako da je upravo vlada sastavljena od bivših radikala i članova Miloševićeve stranke dobila zadatak suočiti Srbiju s izborom između dva loša rješenja.

– Upravo su mladi suradnici Šešelja i Miloševića prisiljeni suočiti narod s konačnim posljedicama Miloševićeve politike i ratova, to je kao kod Shakespearea – kaže Žarko Korać ističući da uopće nije riječ o izboru između Kosova i Europske unije.

– Kosovo je već izgubljeno, to je svima jasno, Srbija sad može izgubiti i Uniju – kaže.

Korać ne može prognozirati kakvu će odluku vlada donijeti, no, kako je Vučić postavio dilemu između velike štete za Srbiju i manje štete za Srbe na Kosovu, čini se da bi mogao odabrati manju štetu. Slično kao što je Sanader sa splitske rive prijetio zbog hrvatskih generala Račanu u Banskim dvorima, a onda sam kao premijer proveo sve što je EU tražio, moguće je i da Vučić potpiše sporazum.

Protiv Sanaderovih postupaka više nije bilo nikakvih prosvjeda, nitko nije brao kestene ni pozivao na rivu jer očito nije bilo nikog iz političkog spektra tko bi to organizirao.

U subotu prosvjedi

Pitanje je može li tako proći i Vučić i hoće li Srbi na sjeveru Kosova, ali i u Srbiji sada kad su bivši radikali na vlasti ipak prosvjedovati, a na naoružanom Kosovu to je uvijek korak do sukoba. Prosvjede sigurno neće organizirati Demokratska stranka ni Čedo Jovanović, ali nacionalističke Dveri organiziraju prosvjede 6. travnja, na obljetnicu Hitlerova bombardiranja Beograda 1941. s jasnom porukom da "bez Kosova ne postoje ni Srbi ni Srbija".

>>Aleksandar Vučić: Nalazimo se između 'čekića i nakovnja'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije