Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIA TVRDI

Srbija: Otkrili smo hrvatskog špijuna

Foto: Facebook
29.11.2019.
u 16:46

Letić je 13. srpnja  2019. lišen slobode u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švicarske kao pripadnik međunarodne organizirane kriminalne skupine predvođene američkim državljaninom Michaelom Dokovićem (pravim imenom Iljmija Frljučkić), prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina vrijednog oko 18 milijuna eura iz Urugvaja u Švicarsku.

Srpska Sigurnosno-informativna agencija (BIA) objavila je kako je prikupila podatke koji ukazuju da se bivši pripadnik MUP-a Srbije bavio špijunažom u korist Hrvatske. On je, kažu, pribavljao dokumentaciju "koja bi bila zloupotrebljena u vanjskopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije".  Osoba inicijala D. L., za kojeg se neslužbeno saznaje da je riječ o Draženu Letiću, radila je po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih  i političkih struktura, osoba  lica koja se nalaze u prikrivenoj službi Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA) te je protiv njega podignuta  podnesena prijava Višem javnom tužiteljstvu u Srijemskoj Mirovitici. Prijava je podignuta i protiv osobe inicijala N. K. koji je, prema optužbama, oformio špijunsku skupinu. Iza tih inicijala, neslužbeno se doznaje, stoji Nikola Kajkić.

"Letić je dio suradničke mreže  koju čini više državljana Srbije, a koju je tijekom prijašnjih godina oformio i koristio Kajkić, rođen 1973., državljanin Hrvatske, inspektor u Odjelu  za terorizam i u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske, za prikupljanje obavještajnih informacija, za novačenje osoba s ovih prostora za suradnju s hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije koja bi bila zloupotrebljena u vanjskopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije", kažu iz BIA-e.

Kajkić je, svojevremeno, u periodu najintenzivnijeg korištenja Letića u obavještajne svrhe, obavljao i funkciju šefa "Istražnog tima za ratne zločine", koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske, radi ponovnog pokretanja istražnih radnji u vezi s ratnim zločinima, počinjenim protiv osoba hrvatskog porijekla u periodu rata u Hrvatskoj, kažu iz BIA-e, nazivajući rat građanskim. Poseban je fokus bio na  slučajevima koji su već okončani pravomoćnim presudama Posebnog odijela za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, dodaju.

Navedeno je, ističe BIA, radio  po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, s krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički utjecaj na odluke suda, te da se ugroze sigurnost, politički položaj i ekonomska stabilnost Srbije.

Letić je 13. srpnja  2019. lišen slobode u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švicarske kao pripadnik međunarodne organizirane kriminalne skupine predvođene američkim državljaninom Michaelom Dokovićem (pravim imenom Iljmija Frljučkić), prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina vrijednog oko 18 milijuna eura iz Urugvaja u Švicarsku. Za razliku od Letića, Kajkić trenutno je nedostupan istražnim organima Srbije i nalazi se van granica zemlje, priopćila je BIA. Letiću za špijunažu prijeti i do 15 godina zatvora. Do zaključenja broja nije bilo reakcija od hrvatskih vlasti.

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar KOMENTAR
KOMENTAR
16:50 29.11.2019.

BIA je sprdnja. Ovom farsom su zaplašili, ili pokušali zaplašiti svjedoke koji bi bili sptemni svjedočiti o ratnim zločinima. Kajkić je istraživao ratne zločine u Vukovaru i tražio je dokaze, naravno gdje nego u Srbiji.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:09 29.11.2019.

Ovi kao za vrijeme rankovića, izmišljaju, hapse, pakiraju, ono kao brane narod i državu a iza svega stoje kriminalne lopovske političke bande, kradu nemilice.

ZU
zuzana
17:29 29.11.2019.

"hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj"......... ovo je živi humor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije