Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŠLI U PARLAMENT

Srpska stranka traži hitnu tužbu protiv Hrvatske zbog genocida

zastave
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
13.05.2016.
u 14:50

U priopćenju SNP navodi kako je Hrvatska „nesporna nasljednica NDH i najmlađa članica EU“

Srpska narodna partija (SNP), koja je na prošlim izborima na listi Vučićeve Srpske napredne stranke ušla u Skupštinu Srbije, zatražila je od srbijanskih državnih vlasti hitno pokretanje tužbe protiv Hrvatske pred međunarodnim i domaćim sudovima za genocid. U priopćenju SNP navodi kako je Hrvatska „nesporna nasljednica NDH i najmlađa članica EU“.  

- Poznato je da zločin genocida nikada ne zastarijeva, a istrebljenje nehrvatskog življa na teritoriji NDH bio je planski sistematski projektiran i realiziran pothvat što pokazuju i samo nazivi prvih pravnih akata koje je, u proljeće 1941. godine donijela ustaška vlast. Riječ je o "Zakonskoj odredbi o rasnoj pripadnosti; Zakonskoj odredbi o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda; Naredbi o ustrojstvu i radu rasnopolitičkog povjerenstva; Naredbi o utvrđivanju rasne pripadnosti državnih i samoupravnih službenika i vršitelja slobodnih akademskih zvanja; Naredbi o zaposlenju ženskih osoba u nearijskim kućanstvima, stoji u priopćenju SNP-a.

Dalje navode i kako je „poglavnik ustaško-fašističke NDH, koja je istrijebila gotovo milijun Srba, Ante Pavelić umro je 10 godina poslije rata, u sigurnom egzilu na Zapadu, te da je ime Pavelićevog ideologa i uzora, "oca hrvatske nacije" Ante Starčevića, autora čuvene rečenice "Srbe valja tretirati, dakle, kao životinje" - danas krasi trgove gradova diljem "europske Hrvatske".  

- Da se poslije Drugog svjetskog rata Hrvatskoj sudilo za počinjeni genocid taj se genocid ne bi ponovio početkom devedesetih i ne bi i najnoviji epilog bio tragičan po srpski narod. Prema popisu stanovništva iz 1991, u RH je živjelo 600.000, a desetljeće kasnije samo 200.000 Srba, stoji u priopćenju SNP-a.

>> Hasanbegović: Moderna Hrvatska nije sljednik NDH, nastala je 1990.

>> 'Antifašizam u Hrvatskoj ugrožavaju tendencije fašizma i ustaštva'

Komentara 81

DA
Darko22
15:34 13.05.2016.

Četnici našli pričati o genocidu...dragi isuse.

BR
Branko102
15:33 13.05.2016.

U Srbiji su na vlasti četnici,što bivši i sadašnji vojvode,a srpski radikali,izvorna četnička stranka na čelu sa Šešeljom,također je ušla u srpsku skupštinu.

BR
Branko102
15:43 13.05.2016.

Srbi su neradnici i lezilebaroši.Imaju taj turski zulumčarski gen i nisu naučili raditi nego živjeti na tuđi račun.S.Milošević: "Ne znamo da radimo,ali znamo da se bijemo ( a i to je upitno")Zato oni vole južnoslovenske zajednice jer u njima nesrbi su radili za "djabalebarose". Sad kad su sami sa sobom,sad je bre kukulele,tko će bre da nas uzdržava.sad zamislite zajednice sa tim parazitima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije