Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSADNE KRVOPIJE

Sredstva protiv krpelja i buha: Kemičar otkriva koje je najbolje

Pas u prirodi
Foto: Shutterstock
1/3
17.05.2019.
u 11:02

Saznajte što možete napraviti da zaštite pse i mačke od nametnika

Proljeće je počelo, a nećemo se ni okrenuti i veće će doći prvi ljetni dani. I dok mi gledamo šešire za plažu i zaštitne faktore kako bi se zaštitili, često zanemarujemo naše četveronožne ljubimce kojima je jednako tako potrebna pravilna zaštita.

Proljeće je godišnje doba kada se sve budi, dani su sve duži, tako da su i naši ljubimci aktivniji, ali su aktivniji i opasni nametnici koji ih vrebaju.

Sada je pravo vrijeme da očetkate višak zimske dlake i pripazite na vojsku buha, krpelja i sličnih nametnika koji jedva čekaju da se vaš ljubimac zavuče u visoku travu ili grmlje. A budite sigurni da ih vrebaju od svukuda čim se temperature malo podignu. Buhe i krpelji su na zlu glasu s razlogom, osim što grizu vaše ljubimce i ometaju ih, također prenose i razne bolesti.

Foto: Shutterstock

Što možete napraviti da zaštite pse i mačke od nametnika?

Nemojte ih stavljati pod stakleno zvono, vaši ljubimci trebaju biti vani i uživati u prirodi. Nakon svake šetnje pregledajte dobro krzno ili iščetkajte ljubimca, njima će to biti kao maženje, a vi ćete biti mirniji znajući da nema nametnika. Ako imate vrt i ljubimac boravi u njemu stalno, počistite fekalije kako ne bi privlačile muhe. Također, ako ih hranite vani, nemojte ostavljati da se hrana pokvari na suncu nego pripazite kada je ljubimaca gotov s jelom i počistite za njima. Hrana se može pokvariti na toplini a može i privlačiti razne insekte od kojih mnogi mogu biti opasni za Vaše ljubimce.

Većina nametnika je aktivnija danju pa probajte pomaknuti podnevnu šetnju malo kasnije, kada već zađe sunce i ne bude toliko svjetlosti.

Naravno, ne moramo naglašavati koliko je važno kositi travu u vrtu i održavati ga urednim. Isto se odnosi i na unutrašnjost doma, usisavajte prašinu i, ako je moguće, očistite dom parnim čistačem kako bi visoka temperatura uklonila jajašca nametnika. Ukoliko se pojavi infestacija buha u kući, neophodno je primijeniti i učinkovit insekticid na svim površinama  i u svim prostorijama.

A uz sve to, zaštite svoje ljubimce kvalitetnim ovratnikom protiv nametnika.

Foto: Shutterstock

Foresto® je drugačiji od konvencionalnih ovratnika protiv buha i krpelja. On koristi novu kombinaciju materijala (koji se nazivaju “polimerni matriks” i dokazano učinkovitih aktivnih tvari), što omogućava sigurno, kontrolirano, otpuštanje niskih doza djelatnih tvari tijekom 8 mjeseci. To osigurava izvrsnu zaštitu, ne samo ubijanjem buha i krpelja već i odbijanjem krpelja time ih sprječavajući da ugrizu - što pomaže zaštititi vašeg ljubimca od bolesti koje ovi paraziti mogu prenositi.

Riječ stručnjaka: Ivan Nemet, kemičar

Imidakloprid, aktivna komponenta Foresto ovratnika ima jaku insekticidnu aktivnost. Spada u skupinu kloronikotinila, a djeluje protiv buha i uši. Dobar je i za zaštitu sjemena u poljoprivrednoj proizvodnji, a koristi se za tretiranje tala te listova različitih poljoprivrednih kultura, među ostalim, u zaštiti maslina od različitih nametnika. Imidakloprid spada u skupinu insekticida, takozvanih neonikotinoida, s visokim insekticidnim djelovanjem a niskom toksičnošću prema sisavcima. Njegovo djelovanje bazira se na takozvanoj stimulaciji postsinaptičkih membrana, što ima za posljedicu prekid živčanih impulsa kod insekata. Imidakloprid, prema jednom istraživanju objavljenom 2012. godine kojeg su objavili Stanneck i suradnici, radi takozvanu pripremu da bi drugi isekticid – flumetrin, u suradnji s imidaklopridom, mogao „dovršiti započeto“, u smislu toksičnog djelovanja na insekte. Ovdje se radi o takozvanom sinergijskom učinku. U prijevodu, to bi značilo da se kombiniranim djelovanjem dvije ili više tvari postiže puno veći učinak, nego što bi bio da se te iste dvije ili više njih, koriste neovisno jedna o drugoj. Iako imidakloprid i flumetrin imaju različite mehanizme djelovanja na molekularnoj razini, u radu je pokazano da njihovom „suradnjom“ dolazi do pojačanja djelotvornosti. Također, u istom istraživačkom radu praćeno je nekoliko parametara među kojima je i vrijeme djelovanja odnosno učinkovitost tijekom vremena. Praćena je kinetika oslobađanja aktivnih komponenti, tj. imidakloprida i flumetrina i pokazano je oslobađanje terapeutski relevantnih odnosno odgovarajućih doza s površine ovratnika u trajanju od 8 mjeseci. To znači da su se aktivni sastojci otpuštali tijekom tog razdoblja u količini koja je bila dovoljna za djelovanje protiv nametnika. Ovo istraživanje prema navodima autora, usklađeno je s dobrom kliničkom i dobrom laboratorijskom praksom, te standardima i normama međunarodnog zakonodavstva.  Flumetrin, kao insekticid iz skupine piretroida djeluje na buhe i krpelje, a i ako su doze manje od letalnih, djeluje na krpelje sprječavajući njihovo razmnožavanje. Na vlasnicima ljubimaca praktički ostaje da prate zdravlje ljubimca i po potrebi podešavaju ovratnik ako je životinja u fazi rasta. Stoga su Foresto ovratnici vrlo dobro i dugotrajno  rješenje u zaštiti životinja od ektoparazita kao što su buhe i krpelji. 

 

D. Stanneck, et al. „The synergistic action of imidacloprid and flumethrin and their release kinetics from collars applied for ectoparasite control in dogs and cats“ Parasit. Vectors 5 (2012), p. 73.

Sadržaj omogućio BAYER

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije