Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zavidno znanje

Srednjoškolsko natjecanje Ponos Domovine održava se devetu godinu zaredom

Natjecanje Ponos Domovine
Foto: Branimir Bradarić
1/3
03.03.2019.
u 13:27

U okviru natjecanja ovoga vikenda u šest gradova održana su poluzavršna natjecanja s kojih će po prve dvije najbolje ekipe plasirati se na završno natjecanje koje će biti održano u Zagrebu od 4. do 6. travnja

Devetu godinu za redom Udruga Ponos Domovine provodi natjecanje među srednjoškolcima u Hrvatskoj. Ove godine u natjecanje se uključilo 63 srednjih škola s preko 600 učenika. U okviru natjecanja ovoga vikenda u šest gradova održana su poluzavršna natjecanja s kojih će po prve dvije najbolje ekipe plasirati se na završno natjecanje koje će biti održano u Zagrebu od 4. do 6. travnja kada će biti i proglašen Ponos Domovine. Na poluzavršnicama je sudjelovalo po šest ekipa koje su činile po tri člana.

- Ovo je jedan od najsloženijih natjecanja i projekata koji se provodi u hrvatskim srednjim školama. Srednjoškolci putem interneta odgovaraju na pitanja iz više oblasti kao što su povijest, geografija, kultura, opće znanje, umjetnost, sport i Domovinski rat. Imaju 40 pitanja na koja moraju odgovoriti, a potom se natječu u 5 sportskih disciplina - pojašnjava voditelj projekta Ponos domovine Žarko Delač.

Foto: Branimir Bradarić

Govoreći o natjecanju Delač kaže kako srednjoškolci iz godine u godinu pokazuju sve veće i zavidnije znanje. U prilog tome ide i podatak kako su ove godine imali 12 učenika koji su u teorijskom dijelu testove riješili sa 100 posto uspješnosti. Pri tome iz godine u godinu raste interes za ovo natjecanje, a koliko neke škole idu daleko govori i činjenica kako se u njih 20-ak, koje sudjeluju, organiziraju posebne pripreme za učenike koji se natječu. Potencijalna pitanja i odgovori traže se i na internetu, u udžbenicima, enciklopedijama… Neka od pitanja na koja ovi srednjoškolci trenutku odgovaraju su: Koliko je dugačka jadranska obala Hrvatske? Koji je otok u Hrvatskoj vulkanskog porijekla? Koji sportaš je osvojio najviše medalja za Hrvatsku?

Damir Golub, profesor povijesti u Tehničkoj školi Nikole Tesle iz Vukovara gdje je održano jedno od poluzavršnih natjecanja, rekao je kako je ova škola po drugi put domaćin poluzavršnice.

- Ovo natjecanje traži široko poznavanje domovine i na lijep način povezuje različite nastavne predmete - rekao je Golub.

I učenici su zadovoljni te se svi maksimalno trude ostvariti što bolji rezultata. Jedan od takvih je i Andrej Đeraj, učenik Gimnazije Požega, koji se po prvi put natječe u ovome natjecanju.

- Privukao me je ovaj koncept natjecanja. Puno toga sam već znao o Hrvatskoj, a još više sam kroz pripreme naučio i saznao. Saznao sam puno toga novoga, a iskreno puno toga me i iznenadilo. Imali smo i u školi pripreme, a učili smo kroz bazu pitanja, ali i putem interneta. Svakako da je osvajanje prvog mjesta uvijek primamljivo ali za dodatni poticaj tu su i nagrade koje nisu za baciti - rekao je Đeraj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije