Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRETNA OBITELJ Badnjak u četrnaesteročlanoj obitelji Bogar u međimurskom Banfiju

Sreća u dječjim očima najveća nam je nagrada

23.12.2008.
u 15:53

Dvoipolgodišnoj djevojčici iz Banfija 170 Djed Mraz prije neki dan donio je slatkiše i igračke. Pristojno mu je zahvalila i paket koji je dobila odmah podijelila s ostalom djecom. Tako je to s djecom u kući obitelji Bogar; naučili su sve dijeliti jer ih je spojila ista sudbina.

Prvi dječji dom
Supružnici Anica i Dragutin Bogar već se 20 godina bave udomljavanjem djece koja su ostala bez roditelja ili roditeljske ljubavi. Bili su, kažu, prvi udomitelji u Hrvatskoj, a potom i prvi koji su otvorili obiteljski dječji dom kroz koji je dosad prošlo 35 djece koja su ostajala duže vrijeme, te nebrojeno onih kojima je Banfi 170 bio samo privremena postaja na putu do trajnijeg smještaja. Božićnu jelku kitit će danas, na Badnjak, uz Anicu i Dragutina, 12 djece u dobi od dvije i pol do 18 godina, koliko imaju dvije punoljetne gimnazijalke.

– Ovdje sam od šeste godine, znači punih 12 godina. Lijepo mi je i ne bih mijenjala obitelj – kaže gimnazijalka Dragica. U kući je i tri para braće i sestara. Supružnici Bogar, koji su ostavili uhodani prijevoznički posao u Rijeci i vratili se u rodno Međimurje udomljavati djecu, obrazovanje drže na visokom mjestu u životu djece.

– Svatko mora završiti barem trogodišnju strukovnu školu. Imali smo ili imamo učenike iz svih međimurskih srednjih škola osim TIOŠ-a. Kad vidimo da im učenje ide i da vide budućnost u poslu koji su si zacrtali, i nama se napune baterije. Vidjeti njihovo zadovoljstvo, najveća je nagrada – kaže Anica koja je prvo dijete podigla na noge prije 20 godina, kad ju je susjeda na samrti zamolila da preuzme brigu o njezinoj devetogodišnjoj kćeri.

– Sad joj je 29 godina, sretno je udana i ima svoju obitelj u Rijeci. Nakon nje, počeli smo udomljavati i posvajati djecu unatoč skepsi koju su drugi pokazivali. Pa što će, govorili su, ti mladi udomljavati tuđu djecu, pa što im to treba? Mi nikad nismo požalili ni trenutka. Sa svom djecom smo ostali u dobrim odnosima i nakon što su otišli. Neki su danas već odrasli ljudi – kaže Dragutin. Svoje djece nemaju. Među udomljenom djecom je i dječak romske nacionalosti koji je u osnovnoj školi radio po prilagođenom programu.

U dom Bogarovih stigao je kao učenik 4. razreda, a 8. je završio kao odlikaš! Danas je učenik Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu. Anica i Dragutin ovu će godinu pamtiti i po nagradi Ponos Hrvatske koju im je uručio predsjednik Stjepan Mesić. – Nagrada nam jako puno znači jer vidimo da netko cijeni naš rad – veli Anica. U idućoj bi godini, uza zdravlje i sreću za cijelu obitelj, voljeli da u njihovo dvorište stigne kombi u koji će svi stati. Zahvaljujući donacijama, naručili su ga i sad čekaju da zamijeni 16 godina stari yugo!

Kombi umjesto yuga
– Ma služi nas yugo, ali je premali. Žao nam je uvijek kad nekoga moramo ostaviti doma jer ne stane u auto. Prošli smo s njim 210.000 km i nije se kvario – kaže Dragutin koji sam održava vozilo. U domu s kojeg puca prekrasan pogled na međimurke brege jučer je odzvanjao smijeh. Počeli su školski praznici pa je kuća cijeli dan puna. Peku se kolači kako bi sve bilo spremno za blagdansko druženje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije