Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imenovanje gay ministrice Ane Brnabić

Srbiju će učiti toleranciji, rezati birokraciju i namete

Detalji s gay parade u Beogradu - svećenik s križem predvodi prosvjednike
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
10.08.2016.
u 22:15

"Žena zmaj" završila je biznis administraciju na sveučilištu Northwood u SAD-u te magistrirala na britanskom sveučilištu Hill

Rođena Beograđanka Ana Brnabić (41) nova je ministrica državne uprave i lokalne samouprave u vladi Srbije. Ta je vijest u Srbiji, ali i u svijetu, izazvala velik interes, prije svega zbog toga što je Brnabić deklarirana pripadnica LGBT populacije.

Nakon što je Vučić obznanio imena budućih ministara, prvo i osnovno pitanje je tko je Ana Brnabić i kako je, kao osoba koja nije pripadnica nijedne političke stranke i istospolno je orijentirana, dospjela u prvi plan i postala ministrica.

Radila za Amerikance

Ana Brnabić školovala se u inozemstvu. Završila je biznis administraciju na sveučilištu Northwood u SAD-u gdje je diplomirala 1998., a potom magistrirala na britanskom univerzitetu Hull 2001. Govori engleski i ruski jezik.

U Srbiju se nakon školovanja vraća krajem 2001. te radi za različite američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju, u službenoj biografiji, navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013. je i njezina direktorica. U isto vrijeme potpredsjednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013., a od travnja 2016. je i predsjednica uprave.

Vratila sam se u Srbiju sa željom da pridonesem reformi i prosperitetu zemlje. Rad s lokalnim samoupravama, kako iz kuta međunarodnih organizacija tako i Vlade Srbije, najvažnije mi je iskustvo zbog ljudi i praktičnog značenja reformi u lokalnoj samoupravi – rekla je novinarima jednom prilikom Brnabić.

Srbijanski mediji prenose da Brnabić u poslovnom svijetu, radi psosobnosti i rezultata, nazivaju žena zmaj. Zalaže se za učinkovitu upravu, rezanje birokracije i parafiskalnih opterećenja u gospodarstvu, pošteno tržišno natjecanje i smanjenje sive ekonomije.

Ultradesničari još šute

U međuvremenu, srbijanski premijer Aleksandar Vučić izvijestio je javnost da je nova ministrica lezbijka, što je izazvalo kritike čelnika LGBT zajednice, koji joj zamjeraju što tu informaciju nije sama objavila.

Zna se da je LGBT populacija u Srbiji na stalnom udaru nacionalista koji su u više navrata spriječili i održavanje Parade ponosa u Beogradu. I danas su još svježe slike iz ožujka 2010. kada su napadnuti sudionici beogradske Parade ponosa i kada su se ultranacionalisti sukobili i s policijom. Tada je ozlijeđeno 150 osoba pa su vlasti iduće tri godine zabranjivale paradu. Nakon toga se parade održavaju, ali pod izuzetno jakim policijskim nadzorom.

Upravo stoga pripadnici LGBT zajednice u Srbiji sada očekuju da je izbor Brnabić za ministricu i svojevrsna poruka Vučića ultranacionalistima koja je uslijedila nakon što je Srbija započela pregovore za pristup EU.

Mogu se čuti i mišljenja kako i na taj način Vučić želi poslati u svijet sliku o nekoj drukčijoj Srbiji. Kako god bilo, vijest o imenovanju ministrice lezbijke odjeknula je svijetom i naišla na pozitivne reakcije. Za sada izostaju reakcije Crkve, ultradesničara i radikalnih dijelova navijačkih skupina. 

>> Među Vučićevim ministrima i jedna pripadnica gay populacije

Komentara 11

DA
Darko22
22:21 10.08.2016.

Oprostite, jel ovo večernji list ili srpski list ? Svaki tjedan po par članaka u vezi Srbije nam pišete, a koji ni u kojem pogledu nisu povezani sa Hrvatskom. Nemam ništa protiv naših susjeda dok god gledaju svoja posla i ne miješaju se u naša, ali mi nije jasno koja je svrha ovakvih članaka ?

AL
Albaniakosovo
09:31 11.08.2016.

I za nasega Hashim Tachi govori se da voli mlade momke....

DU
Deleted user
22:20 10.08.2016.

tak kad lezbijku blagoslove ovi popovi bradonje, onda mogu reći da su IN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije