Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD PRAVDE U HAAGU PRIHVATIO HRVATSKU TUŽBU

Srbiji sude za genocid

18.11.2008.
u 13:27

Optimizmu je bilo mjesta – 10 od ukupno 17 sudaca Međunarodnog suda pravde (MSP) u Haagu, nakon dvosatnog čitanja obrazloženja, glasalo je za to da se taj tradicionalni sud proglasi mjerodavnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije zbog genocida. Predsjednica suda Rosalyn Higgins potvrdila je da je sud odbacio sve prigovore Srbije, s time da će se o jednom odlučivati tijekom rasprave i postupka.

Američki mediji o odluci ICJ-a o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid

Jeremić najavio podizanje srbijanske protutužbe


Srbijanska ministrica pravosuđa: Očekujem pozitivan rasplet, moguća protutužba


Pupovac: Rat iznad naših glava o našim glavama

Odnosi se to na jedini, eventualni kamen spoticanja koji bi tijekom postupka mogao otupiti hrvatsku argumentaciju, ako se dogodi da sud ne prizna odgovornost Srbije i za razdoblje iz 1991., kada, Beograd tvrdi, Srbija još formalno nije postojala.

Upravo se za tu posljednju slamku drži srpska strana, kao i vidno potreseni Tibor Varady, zastupnik Srbije, jer smatra da “neka stajališta Hrvatske nisu prihvaćena”. No, ta mu je utjeha na klimavim nogama jer je predsjednica suda R. Higgins isto tako objasnila da je “ponašanje Beograda od 1992. značilo prihvaćanje obveza koje su proizlazile iz međunarodnih ugovora kojih je potpisnica bila bivša država SFRJ”.

Veliki udarac
Time je prihvaćena hrvatska argumentacija da je odnos Beograda i UN tijekom devedesetih imao sva obilježja članstva u međunarodnoj organizaciji, slijedom kontinuiteta iz SFRJ. RH je tvrdila da je Miloševićev režim imao sva državna obilježja i prije formalnog datuma nastanka Srbije.

Međunarodni sud pravde proglasio se nadležnim za tužbu protiv Srbije

Šimonović: Odluka Međunarodnog suda pravde veliki je uspjeh Hrvatske 

U pravnom smislu, riječ je o velikom udarcu Srbiji koja je još donedavno bila apsolutno uvjerena kako će argumenti Hrvatske na ovom sudu u Haagu biti pokopani. Hrvatsku, kako naglašavaju i njezini zastupnici u procesu (Ivan Šimonović, i Frane Krnić) očekuje jako dobra priprema argumenata i dokaza.

Simbolika i pravda
Treba dokazati da je u Hrvatskoj počinjen genocid i da je za to izravno odgovorna Srbija. To, podsjetimo, nije uspjela dokazati BiH u sličnoj tužbi protiv Srbije. Vijest iz Haaga hrvatski državni vrh zatekla je u Vukovaru. – To je očekivana odluka s obzirom na sve što se u Hrvatskoj dogodilo. Simbolika je da smo to doznali upravo u Vukovaru, ali i pravda – rekao je predsjednik Mesić.

Premijer Sanader ističe da se traži puna istina, pronađu naredbodavci i počinitelji, povrati kulturno blago, ali i istraži istina o nestalima. Trenutak je da se kaže da se rat nije vodio na srpskom nego na hrvatskom tlu, da nije razoren Novi Sad nego Vukovar, da su granatirani Osijek i Dubrovnik kao i da hrvatski vojnici nisu išli u Srbiju nego su srpski dolazili u Hrvatsku... Vrijeme je da se u Srbiji suoče s prošlosti.


Srbijanske zamjerke Hrvatskoj

1. Hrvatsko priznanje Kosova generator je ljutnje na srpskoj strani

2. Tužba Međunarodnom sudu pravde dodatno je raspirila neraspoloženje srpske javosti prema Hrvatskoj i političari ga očito ne žele gasiti


Hrvatske zamjerke Srbiji

1. Hrvatska zamjera Srbiji politiku prema BiH, odnosno nedovoljno ograđivanje službene Srbije od Dodika

2. Mesićevu svojedobnu ispriku u Beogradu srpska strana namjerno zaboravlja i pravi se kao da je nikada nije bilo

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije