Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŠILJKU DOČEKAO I PREDSJEDNIK

Srbiji isporučeno milijun doza kineskog cjepiva Sinopharm

First shipment of China's Sinopharm's vaccines arrive in Belgrade
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/8
16.01.2021.
u 15:09

Srbija bi do lipnja ili srpnja trebala osigurati pet do šest tipova cjepiva ponuđenog na svjetskom tržištu

Srbiji je u subotu isporučeno milijun doza kineskog cjepiva Sinopharm protiv koronavirusa, a zrakoplov srbijanske zračne kompanije Air Serbia s prvim kontingentom u beogradskoj zračnoj luci dočekao je osobno srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Očekuje se da će u narednih tjedan dana Vučić primiti kinesko cjepivo kako bi se stanovništvu dodatno pokazalo da su sva cjepiva koja je Srbija naručila sigurna, učinkovita i pouzdana.

Vučić je najavio da će od ponedjeljka u Srbiju stići još 19.500 doza cjepiva Pfizer, a u utorak dodatnih 250.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V.

Procedura za nabavu svih cjepiva koja su do sada stigla u Srbiju je ista, a podrazumijeva da se nakon dozvole u matičnoj zemlji ispita u nacionalnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS), a taj postupak očekuje i kinesko cjepivo.

Vučić je rekao kako se pregovara sa COVAX-om i o isporuci cjepiva AstraZenece, ocijenivši da bi Srbija do lipnja ili srpnja trebala osigurati pet do šest tipova cjepiva ponuđenog na svjetskom tržištu. 

Vučić je danas zatražio da među prioritetima za cijepljenje budu i novinari jer su, obzirom na prirodu posla, rizična skupina.

U Srbiji je u tijeku imunizacija cjepivima Pfizer/BioNTech i Sputnjik V, a uskoro se očekuje da će ALIMS odobriti i kinesko cjepivo Sinopharm.  

Srbija je, prema posljednjim službenim podacima, od početka epidemije 6. ožujka testirala 2,46 milijuna uzoraka i registrirala 369.823 slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 3708 oboljelih.

Na bolničkom liječenju trenutno je više od 5400 pacijenata, od kojih je 196 na respiratorima.

Komentara 16

Avatar I3RUTAL
I3RUTAL
19:23 16.01.2021.

Tako se to radi u zemlji koja nije ničiji sluga ni polušnik. Vi taj osećaj nikada nećete znati jer od kad je sveta i veka uvek ste slugovali nekom. Nikad sami za sebe odlučivali u istoriji niste.

MP
miroslav.petkovic.7564
16:05 16.01.2021.

Ne treba bit ljubomoran miramo pruznat Srbi imaju bolje prijatelje od nas.Zatim njihovi poliricari znaju.Dobri sa Eu Rursijom ,Kinom ,Amerikom..Nami nasi prijatelji nisu dali kupit avione za gotov novac.Pravi prijateli nema sta.

Avatar Zagondzija
Zagondzija
19:05 16.01.2021.

Tako se to radi u zemlji "Saka jada"...xexexe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije