Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Ne stišava se bura zbog skidanja zastava u Zadru

Srbijanski rukometaši odbili prijam kod Kolege

26.01.2009.
u 12:48

Incident s uklanjanjem državnih zastava sa središnjeg zadarskog trga za HDZ, stranku koja vodi državu, iznimno je neugodna politička epizoda. Potez svog gradonačelnika Živka Kolege ne doživljavaju nimalo dobronamjerno, kao ishitrenost ili nesnalaženje, već kao političku odluku koja je naštetila državi.

Zamjeraju mu što je odluku o skidanju zastava donio bez konzultacija s vrhom stranke te što je, među ostalim, ostavio dojam da zbog straha popušta prijetnjama i ucjenama huligana. Kolegin postupak sutra će biti na “tapetu” Predsjedništva HDZ-a, a kako neslužbeno doznajemo, mogao bi ga stajati i kandidature za gradonačelnika Zadra. A u stranačkim se krugovima dosad spominjalo isključivo njegovo ime.

– Nakon ovoga, međutim, sve je otvoreno – kažu jučer u vrhu HDZ-a. Podsjetimo, i njegov šef Božidar Kalmeta kritizirao je odluku o skidanju zastava.

Došli bi u policiju
Razlog skidanja zastava sudionica Svjetskog rukometnog prvenstva s trga u Zadru bila je zastava Srbije. Gradonačelnik Kolega to je obrazložio nizom pritužbi građana senzibiliziranih sjećanjem na ratna stradanja i odavanjem pijeteta žrtvama akcije Maslenica. Danas su se o skidanju zastava izjasnili rukometaši Srbije. Oni su, naime, odbili doći na primanje koje je gradonačelnik priredio za predstavnike reprezentacija, delegate i suce.

– Da nas je pozvao načelnik policije ili Županijski rukometni savez, mi bismo se odazvali. Mislim da je tim nepromišljenim potezom zadarski gradonačelnik stvorio neprijateljsku klimu. To nas žalosti jer mi smo sportaši. Sve drugo u Zadru bilo je vrlo korektno – rekao je predsjednik Srbijanskoga rukometnog saveza Velimir Marjanović, a raprezentativci Srbije tijekom šetnje Zadrom, posjeta morskim orguljama te prije toga i pravoslavnoj crkvi sv. Ilije u centru Zadra, nisu imali problema.

Samo prevencija
Kolega je izrazio žaljenje zbog triju incidenata u Zadru (premlaćivanje Makedonca, razbijanje automobila srbijanskog Hemofarma i dojava bombe u Kolovarama), a o skidanju zastava tvrdi kako zna da to nije bila lijepa odluka, ali da je bila nužna.

– Bilo je vidljivo da su tenzije narasle preko razine jednog sportskog događaja, pa sam reagirao radi smirivanja. Ovo je bio preventivni čin, a nikako znak nesnošljivostii. Pitanje je je li bolje skinuti zastave tamo gdje po propisima ne moraju biti ili da dođe do paljenja – rekao je Ž. Kolega.

Tajnik Saveza Makedonije Marijan Načevski kaže da je odluka o skidanju zastave bila dobra. Inače, u srbijanskoj javnosti sve se češće postavlja pitanje “što ćemo mi uopće tamo”.


Liječnik njemačke reprezentacije napao zadarske kolege

Liječnik njemačke rukometne reprezentacije Berthold Hallmaier ljutit je na svoje hrvatske kolege. Hallmaier je rekao kako ozlijeđenom njemačkom igraču Michaelu Krausu u zadarskoj bolnici nisu znali utvrditi težinu ozljede zgloba lijeve noge, niti su mu dali gips i štake. Pa su odmah morali otputovati u Njemačku. Ravnatelj zadarske opće bolnice Zvonimir Vrančić odgovorio je na optužbe njemačkih liječnika tvrdeći da je Kraus liječnički obrađen, da mu je utvrđeno uganuće skočnoga zgloba te da mu je propisano mirovanje, nakon što mu je stavljena longeta.
- Neugodno sam iznenađen optužbama jer u bolnicama toga nije bilo, a uopće mi ne pada na pamet da komentiram tvrdnje kako su kod nas morali moliti zavoje i štake. Štake nisu bolnička oprema i one se kupuju, a što se tiče zavoja, u našoj bolnici obavljamo i najteže operacije, pa je očito riječ o glupostima i lažima, ako je uopće tko takvo što izjavio - rekao je ravnatelj Vrančić. (fš, if)


Biciklisti se ispričavaju

Društvo za zaštitu biciklista u prometu Zadar oglasilo se priopćenjem u kojem se duboko ispričavaju za nemile događaje proteklih dana u Zadru. Ispričavaju se svim navijačima rukometnih reprezentacija, a posebno Makedoncima. (sf)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije