Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beogradski pride

Srbijanski MUP zabranio održavanje 'Parade ponosa'?

2. Split Pride (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
01.10.2012.
u 19:32

Parada ponosa prošle je godine zabranjena uoči najavljene šetnje

Poslije tihih najava političara, ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije donijelo je odluku o zabrani Parade ponosa koja se trebala održati u subotu, 6. listopada, u Beogradu. Prema pisanju beogradskog Blica, šetnja ulicama Beograda zabranjena je, ali nije zabranjena manifestacija koja će trajati šest dana.

Blic prenosi da su dosadašnje sigurnosne procjene rekle da je riječ o skupu visokog rizika i da je zbog toga ovakva odluka donesena. Organizatorima Parade ponosa još nitko nije službeno potvrdio da će skup i šetnja biti zabranjeni. Goran Miletić, član organizacijskog odbora, kaže da će to prije svega biti poraz države ako se tako nešto dogodi. Organizatori još uvijek vjeruju kako će se Parada održati, a ona je za njih, kako navode, počela u nedjelju zabavom otvaranja i trajat će uz različite programe LGTB aktivnosti i kulture sve do 6. listopada, kada bi trebala biti završena šetnjom kroz centar Beograda.

Srbijanski MUP još nije službeno prenio svoju odluku. Dosad je samo premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u svojim izjavama najavio da Vlada neće odlučivati o održavanju Parade ponosa, ali je i istaknuo je da je MUP taj koji će prema procjenama o sigurnosti donijeti odluku. Parada ponosa prošle godine zabranjena je uoči najavljene šetnje. MUP je tada prenio da je to učinio na osnovu Zakona o okupljanju građana, odnosno nadležnih organa teritorijalnih jedinica MUP-a na kojima su skupovi prijavljeni.

Treba spomenuti i poruku navijača nogometnog kluba Rad, upućenu prošlog vikenda, koji su na glasu kao jedna od opasnijih navijačkih skupina, a koji su transparentom na utakmici najavili da neće doći na utakmicu sljedećeg kola jer imaju neodgodivog posla u centru grada. U centru grada u subotu je planirano održavanje Parade ponosa.

Ključne riječi

Komentara 17

BM
Boris Markovic
20:17 01.10.2012.

Nije to bezbednosni rizik takav kako Dacic predstavlja. Javno mnjenje u Beogradu je spremno za takvu manifestaciju (posebno nakon filma "Parada" koji je pozitivno uticao na mnoge). Problem je u tome sto je Dacic licno u sustini protiv toga.

DU
Deleted user
20:42 01.10.2012.

Stalno mi se postavlja pitanje zašto je to "parada ponosa" - pa čime se to oni ponose? Zašto moraju zapravo "obični građani" koji plačaju poreze financirati tu neprirodnost. Neprirodno je i plačati poreze, pa ajde neka nam država iz proračunana omogući paradu "nasamarnih poreznih obveznika" - ali ne vjerujem, ipak još nisu toliko "napredno društvo"!

DO
doktorica
19:44 01.10.2012.

a čime se to ponose?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije