Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Srbijanski državljanin optužen za ratni zločin u Dalju

06.11.2008.
u 17:56

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv srbijanskog državljanina Čede Jovića (1963.) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Dalju u oružanoj agresiji na Hrvatsku, izvijestio je danas ŽDO, navodeći okrivljenikove inicijale.

Okrivljenog 45-godišnjaka tereti se da je od 1993. do 1995. s činom kapetana obnašao dužnost zapovjednika vojne policije u okupiranom Dalju tijekom srbijanske oružane agresije na Hrvatsku te kako je znao da njegovi podređeni nezakonito uhićuju i fizički i psihički zlostavljaju mještane nesrpske narodnosti.

Iako je okrivljenik bio svjestan odredaba međunarodnoga humanitarnog prava, u okviru svojih ovlasti ništa nije činio da bi ih u tome spriječio i kaznio, kažu u ŽDO-u.

Pripadnici vojne policije, koji su mu bili podređeni, u više su navrata protupravno zatvarali i mučili mještane hrvatske i mađarske narodnosti, od kojih je pet osoba zadobilo višestruke ozljede, a jedna je umrla od posljedica ozljeda.

Protiv okrivljenika, koji se nalazi u osječkom zatvoru od srpnja ove godine, predloženo je produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije