Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Srbijanski dopredsjednik Vlade: Tužba protiv Hrvatske jedina logična odluka

21.11.2008.
u 16:22

BEOGRAD - Odluka Srbije da Međunarodnom sudu pravde tuži Hrvatsku za genocid nad Srbima "jedina je moguća i logična odluka kako bi se saznala istina o događajima 1995.", izjavio je u petak potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić i iznio primjedbe na navodnu diskriminaciju srbijanskih gospodarstvenika u Hrvatskoj kao i na odnos Hrvatske prema problemima srpskih izbjeglica.

"Uputnije je da svi gledamo u budućnost, no taj put Hrvatska u ovom trenutku nije izabrala, a Srbija je bila u položaju da na takav potez odgovori istom mjerom", rekao je Đelić novinarima u srbijanskoj Gospodarskoj komori.

Potpredsjednik Vlade za europske integracije kazao je također da se pred Hrvatsku postavljaju i druga pitanja, poglavito obveze iz Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini CEFTA-i.

"Europa je naš saveznik u otvaranju hrvatskog tržišta za naše proizvođače duhana i uopće za naše proizvođače", kazao je Đelić, a prenose u petak beogradski elektronički mediji. "Duhanski proizvođači u Srbiji pitaju Hrvatsku zašto ne usklađuje akciznu politiku s dogovorom u sklopu CEFTA-e", rekao je Đelić.

Dodao je da je tijekom nedavnih razgovora s europskim dužnosnicima u Strasbourgu predočio "probleme zbog diskriminacije prema srpskim proizvođačima i gospodarstvenicima u Hrvatskoj" kao i ostale probleme u odnosima s Hrvatskom.

Đelić je također rekao da je Hrvatska otkazala sudjelovanje na dvostranu sastanku koji se trebao održati 6. prosinca u Ženevi pod okriljem UNHCR-a, na kojem je trebalo razgovarati "o pravima Srba protjeranih iz Hrvatske, posebice pitanjima njihove imovine i stanarskog prava".

Dodao je da će te teme "u mjesecima koji dolaze biti važan uvjet Hrvatskoj za zaključivanje pregovora s EU-om" te da su "europske integracije najsnažniji način da Srbija ostvari svoja prava u odnosima s Hrvatskom".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije