Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'znanstveni rad'

Srbijanski autori: 'Masovne grobnice su bile humana i higijenska obaveza vojske RS'

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
16.05.2019.
u 09:50

Leševi se sahranjuju bez sanduka, redaju se po slojevima jedan do drugog, svaki sloj se zasipa dezinfekcionim sredstvom i zemljom visine 0,5 - 0,75 metara - stoji u radu

Bosanskohercegovački mediji objavili su odlomak "znanstvenog rada" dvojice srbijanskih autora, Miroslava Baljaka i Dragana Đokića, u kojemu se o masovnim grobnicama iz devedesetih govori kao o asanaciji bojišta, humanoj i higijenskoj obavezi Vojske republike Srpske.

U radu, koji je prošlog mjeseca predstavljen na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srebrenica - stvarnost i manipulacije" u Banja Luci, piše da je cilj masovnih grobnica "izbegavanje zaraza i naknadnih ljudskih žrtava, a obaveza po Ženevskim konvencijama postoji i vuče korijene još od 1864. godine".

U nastavku rada jasno stoji pojašnjenje kako se "asanacija bojišta obavlja": "Leševi se sahranjuju bez sanduka, redaju se po slojevima jedan do drugog, svaki sloj se zasipa dezinfekcionim sredstvom i zemljom visine 0,5 - 0,75 metara, a iznad nivoa humka visine jedan metar. Humke se vidno obilježavaju kao masovne grobnice", prenosi Novi List.

O Nepostojanju dokumentacije o lokacijama masovnih grobnica iz rata s početka devedesetih, kao i dokumentacije o broju ukopanih tijela i njihovim identitetima, autori "znanstvenog rada" nazivaju propustom.

Također navode da se na području Srebrenice u operaciji VRS od 11. srpnja 1995. godine, tijekom višednevnih borbi s muslimanskim snagama, brojka poginulih popela na više od 2000 poginulih što je zahtijevalo "asanaciju terena s obzirom na ljetno stanje i visoke temperature u zoni operacije".

Srpska je strana zbog propagande "bila optuživana za zloupotrebe asanacije bojišta koju su vršile jedinice Vojske RS-a i tvrdnji da su to bili planski postupci zakopavanja pobijenih zarobljenika i skrivanja stvarnih poginulih ", a zapravo se prema autorima radilo o složenoj situaciji koja proizlazi iz "aktivnosti civilne zaštite i privrednih i javnih preduzeća".

 

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 8

NI
nik83
10:20 16.05.2019.

Revizionizam na djelu, ništa novo od četnika.

ST
stefj
13:45 16.05.2019.

A kaj sad, neki dan je Josipović tragediju u Macelju proglasio legitimnom vojnom akcijom, gdje su svećenici bili vojnici, što je sad čudno ako Srbi proglašavaju Srebrenicu higjenskim zbrinjavanjem leševa...

BA
bakulušić
14:47 16.05.2019.

Treba im vjerovati, imaju ogromno iskustvo, od Kulina bana do naših dana. Dokazali su se od Bleiburga do Srebrenice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije