Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKCESIJSKI UDAR

Srbija, Slovenija i BiH: Hrvatska nam duguje tri milijarde eura!

'Luka Ploce - najbliza i najuspjesnija luka za bh robu'
Foto: ''
1/4
14.08.2010.
u 09:30

Pristigli zahtjevi mogli bi polučiti uspjeh pred sudom. Tada bi odštete za mahom privatiziranu imovinu morala isplatiti država na teret svih nas.

Slovensko guranje duga Ljubljanske banke pod sukcesijsko pitanje otvorilo je Pandorinu kutiju - prema zahtjevima i tužbama za povrat imovine koji stižu iz Slovenije, Srbije i BiH, od Hrvatske se potražuje imovina u vrijednosti od oko tri milijarde eura.

Stalo s Marendićem
Hoće li Hrvatska pretrpjeti znatnu štetu zbog nemara državnog vrha u brizi za imovinu hrvatskih tvrtki koja se nalazi u državama nastalim raspadom SFRJ?

Zasad se čini da bi moglo biti upravo tako, jer u Hrvatsku stižu zahtjevi za povrat imovine iz Srbije, BiH i Slovenije, koji bi mogli polučiti uspjeh pred sudom. Tada bi većinu odšteta za mahom privatiziranu imovinu morala isplatiti država, na teret svih nas. Ništa ne bi pomoglo što hrvatske tvrtke, po procjenama poznavatelja, imaju deset puta veću imovinu na području Srbije i BiH.

Upućeni tvrde kako hrvatske vlasti ne čine gotovo ništa na pregovorima i rješavanju pitanja te imovine otkad je prije pet godina umro Božo Marendić, dugogodišnji vladin specijalist za sukcesiju. Neko vrijeme time se bavila Snježana Bagić, tvrdi se ne suviše zapaženo, no ona je već tri godine u Ustavnom sudu. Na naš upit jučer je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao kako će se svi ti zahtjevi rješavati pojedinačno, neki u sklopu sukcesije, a neki su već pred sudom.

Očito je vrijeme da se pregovori intenziviraju i da se pitanje imovine riješi nagodbama, tako da se paralelno rješava pitanje imovine hrvatskih tvrtki u drugim zemljama i stranih tvrtki u Hrvatskoj. Ispada tako da bi tužba JAT-a, koji tvrdi da je njegovom imovinom, vrijednom 70 milijuna eura, osnovana zračna kompanija Croatia Airlines, vrlo lako mogla biti prihvaćena. Najnoviji zahtjev za povrat imovine dolazi iz Slovenije – koparski odvjetnik Daniel Starman, nekadašnji predsjednik nadzornog odbora slovenskog fonda za privatizaciju ustvrdio je da Hrvatska Sloveniji duguje još najmanje 140 milijuna eura, i to bez kamata, "zaostalih" nakon diobe željezničke imovine. Udio u željezničkoj imovini traži i Srbija.

BiH priprijetila
Uz Srpske željeznice, Naftna industrija Srbije potražuje 30 crpki, odmarališta u Rovinju, Makarskoj, Hvaru i Braču, skladišta, poslovne prostore te udio u Jadranskom naftovodu. Carnex traži skladište i lokale u Rijeci, Splitu i Zagrebu, imovinu popisuje i Genex, Inex, Simpo, Elektronska industrija Niš... BiH je lani čak priprijetila prijaviti Hrvatsku EU zbog kršenja provođenja Sporazuma o sukcesiji te ne dopuštanja pristupa objektima vrijednosti oko 250 milijuna eura na koje polaže pravo.

Komentara 554

UN
unknown99
11:57 14.08.2010.

Morate razumijeti srbe, naime turisticka sezona ce jos malo pa kraj, zamislite kako oni u to vrijeme placu znajuci da nece moci novce povuci u Beograd. Umjesto toga moraju da zasucu rukave i rade, tesko im je iz krade priviknuti se na rad.

AC
{,acide;}
11:14 14.08.2010.

riise još vi niste uginuli , još režite i grizete

XD
xdm45
11:15 14.08.2010.

zeljkonl ma daj koji ste vi faktor gledaš li ti išta osim RTS-a. Daj mi reci kada je to srbija postala kandidat za ulazak u EU i da je počela pregovore po poglavljima ili vi to unaprijed onako napamet kao što vaš onaj Đelić unaprijed daje odgovore na upitnik EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije