Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZLETIO VISOKO

Srbija se baca 
pod noge novom voždu, Vučić će vladati bez opozicije

Vesna Pusić, Aleksandar Vučić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.03.2014.
u 12:20

Vučić će imati sve poluge vlasti i neće više biti opravdanja da ne ispuni zahtjeve Hrvatske i otvori arhive JNA kako bi 
se doznala sudbina nestalih.

Grandiozni planovi u Srbiji: Beograd na vodi, milijarda dolara kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata, tajkuni pred sudovima, a na prijevremenim izborima 16. ožujka Srbija će se baciti pod noge novom neupitnom voždu, Aleksandru Vučiću. Ankete kažu da je pitanje samo hoće li sam dobiti većinu. A čini se da mu se apsolutna većina u Narodnoj skupštini Srbije gotovo sigurno smiješi, jer Srpska napredna stranka ima 44 posto podrške, a uz pomoć D’Hondtove metode i uz nemoć sve slabijih protivnika Vučić bi mogao dobiti više od polovice od ukupno 250 zastupnika!

Vučiću aktualni premijer i vođa manjinskog partnera u vladi Ivica Dačić, lider nekadašnje stranke Slobodana Miloševića, više neće ni trebati, iako je upravo Dačić, bruji čaršija, miljenik Vladimira Putina i njegov igrač u Srbiji. Pa je o prijevremenim izborima Vučić razgovarao i s partnerima iz Rusije. A Rusija je, piše Sonja Biserko u biltenu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, bila i inicijator prelaska Ivice Dačića od Tadića k Vučiću nakon izbora u svibnju 2012. godine. No, možda će Vučiću ipak trebati Boris Tadić, bivši predsjednik države i nekadašnji ljuti protivnik, tek da uglađeni predstavnik građanske Srbije, omiljen u susjedstvu, malo izglača sliku koju bivši Šešeljevi radikali imaju s druge strane granice.Jer, i u susjednoj su se Bosni i Hercegovini upravo ovih dana raspisali o ulozi Aleksandra Vučića u ratu, protiv njega je tužiteljstvu BiH podnesena kaznena prijava, koju, doduše, svatko može podnijeti, ali je dobar povod da se spekulira o tome je li Vučić bio 1992. godine na Židovskom groblju u Sarajevu, tamo gdje su položaje držali četnici Slavka Aleksića.

Kako god bilo, Tadić se, uvjereni su promatrači u Srbiji, vidi u fotelji novog ministra vanjskih poslova, pa bismo ga u tom slučaju opet mogli viđati i u Zagrebu. Tadić je počinio pravi udar na svoju stranku nakon što su raspisani izvanredni izbori, pokušao je srušiti svog nasljednika na mjestu predsjednika DS-a Dragana Đilasa, pa kad nije uspio osnovao je Novu demokratsku stranku koja u anketama stoji prilično dobro, ima osam posto podrške i bolje prolazi od Đilasova DS-a koji ima sedam posto, iako to možda i nije neki veliki uspjeh za bivšeg predsjednika države. Mediji su k tome puni podsmijeha jer Tadić svoj ugled prodaje za još jednu fotelju, nakon što je imao priliku vladati Srbijom godinama.

Udar na institucije

Utjecajna ljevičarka, sociologinja Vesna Pešić, na prošlim je izborima žestokom kritikom jako utjecala na to što je Tadić izgubio izbore, a sad kaže kako je politički duboko nečasno to što je Tadić uoči izbora rascijepio svoju stranku.

Kako god bilo, oporbe u Srbiji više i nema, jer Srpska napredna stranka ima 44 posto podrške, dok prvi idući, Dačićevi socijalisti, imaju samo 13 posto, Tadićev NDS 8, njegova bivša Demokratska stranka sedam, a šest posto LDP Čede Jovanovića, koga također mnogi vide kao potencijalnog partnera u novoj vladi, što je još jedna donedavno nezamisliva kombinacija. Nekadašnji predsjednik i premijer Vojislav Koštunica i njegov DSS, glavna konzervativna snaga koja se protivi ulasku Srbije u EU i NATO, vise na rubu izbornog praga od pet posto. Ispod praga ostaju dvije ultradesne stranke, Dveri i Šešeljevi radikali koji ni sad nisu u skupštini.Na prošlim izborima naprednjake je još vodio Tomislav Nikolić i ta je lista osvojila 24 posto glasova, s Vučićem se podrška udvostručila. Kombinirajući pristup Radimira Čačića i Milana Bandića, Vučić je uzletio visoko, a ovih dana može mu pozavidjeti i Slavko Linić, jer, tjedan dana prije izbora mlađahni je ministar financija Lazar Krstić otišao u Abu Dhabi, u Ujedinjene Arapske Emirate, po kredit od milijardu dolara. Cijena? Zaista prava sitnica, kamata je samo dva posto, u deset godina otplaćuje se samo kamata, nakon toga tek dolazi na red glavnica.

– Pod tim uvjetima, štedimo 400 milijuna dolara, to je bukvalno poklon – pohvalio se ministar prije nego što je otputovao po novac koji bi trebao pokrpati rupe koje u Srbiji, unatoč investicijama i kreditima, zijevaju na sve strane.

A kako živi narod, možda najbolje ilustrira priča o 24-godišnjoj djevojci Ani koja je oboljela od multiple skleroze, ipak završila fakultet i, kao i svi ostali nakon diplome, ostala bez zdravstvenog osiguranja. Računa se da njezini roditelji s 19 tisuća dinara, što je manje od 1300 kuna, mogu platiti policu zdravstvenog! Iako mnoge stranke još nisu platile ni prošlu kampanju, jer nemaju novca, nešto sitniša ipak se našlo, pa se dočekuje 18-godišnjake ispred škole i nudi im se 20-tak ili najviše 100 kuna za glas na izborima, ali i kobasice, mobiteli, naočale, ulje, šećer, brašno, piše ovih dana beogradski Blic.

Zapravo, za kampanju novca ima jedino stranka na vlasti, jer, naravno, ima odakle uzeti, blizu joj je državna blagajna, a u predizbornoj borbi sva su sredstva dopuštena. Tako, kad neka televizija ugosti lidera Demokratske stranke Dragana Đilasa, koji juriša ponovno na mjesto beogradskog gradonačelnika – izbori su također 16. ožujka, idući dan tabloid Kurir objavi da vlasnik te televizije šverca cigarete. Upozorava na to Vesna Pešić, koja tvrdi i da od lošeg može biti još i gore, jer, kaže, vlast drži sve konce, na institucije je izvršen udar, stranka ima svoju policiju, svog tužitelja, svoje suce, svu vlast, može raditi što hoće i zapravo je izvor korupcije.

Slučajno upoznao šeika

A Vučić dobar dio svog pohoda po još četiri godine na vlasti temelji upravo na borbi protiv korupcije, u kojoj je glavni ulog tamošnji najpoznatiji tajkun Miroslav Mišković, no ni u tom ni u drugim postupcima nema sudskih epiloga, a javljaju se i ocjene da optužnica protiv Miškovića i nije baš tako dobro postavljena, iako se nekim njegovim poslovima bavila i emisija “Insajder” Brankice Stanković na B92.

– Jako me nervira što je vlast jednu agresivnu ideologiju zamijenila drugom. Nacionalistička mržnja, to što je nekada govorio Vučić – za jednog Srbina sto muslimana – sad se pretvorila u to da jurimo bogataše, sve koji imaju novca. Kao u Staljinovo vrijeme, sad jurimo kulake – rekla je za Radio Slobodna Europa Vesna Pešić, koja kaže i da je glavni razlog raspisivanja prijevremenih izbora to što će Vučić dobiti šest godina vlasti umjesto samo četiri.

Analitičar Žarko Puhovski pak kaže kako je dobro što će u Srbiji sad onaj tko ima većinu i faktično najveću moć, Aleksandar Vučić, to sad imati i formalno. Jer, kaže, nije dobro kad najmoćniji čovjek nema najvažniju funkciju u državi. Što će to značiti za Hrvatsku?

– Vučić će sad imati sve poluge vlasti u svojim rukama i neće više biti opravdanja da ne ispuni zahtjeve Hrvatske, da otvori do kraja arhive JNA kako bi se doznala sudbina nestalih jer JNA je, dobro je to poznato, imala jako dobro uređenu dokumentaciju – kaže Puhovski. Kako god bilo, u susjedstvu nastaje novi kult ličnosti, Vučića se u Srbiji pita za sve i on o svemu odlučuje, pa se i sve istrage i optužnice najavljuju iz njegova ureda, a upravo je osnovao i komisiju koja se treba baviti rasvjetljavanjem političke pozadine ubojstva premijera Zorana Đinđića prije 11 godina. Vučić je tako zaslužan za sve, pa i za privlačenje arapskog novca i investicija. Naime, slučajno je u restoranu upoznao, kaže, šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana, princa u Abu Dhabiju, i potpuno ga osvojio. Čime? Vučić nije tražio novac ni ulaganja, nego su razgovarali o povijesti, zemljopisu, filozofiji.

Tako će, eto, u Beogradu na Savi nastati cijeli grad na vodi, možda po uzoru na davni zagrebački plan, koji je zaboravljen nakon što ga je pokušao oživjeti Čačić, koji je također vodio delegacije u arapski svijet. Pitanje je samo što kaže Bandić na to, kao i na beogradski metro, koji je glavno Đilasovo obećanje...

Komentara 14

ĆA
ćaćaća
12:27 09.03.2014.

najviše se vesnica baca...ne smetaju njoj stavrni četnici..njoj smetaju izmišljene ustaše..

Avatar angel!
angel!
14:20 09.03.2014.

kako nam glupima prodaje jeftine priče lud narod zaboravlja njega od pre samo 15 godina sam sebe ne smije pogledati u ogledalo

Avatar angel!
angel!
14:14 09.03.2014.

mi srbi smo totalno lud narod nije nam dosta tite i miloševića sad ćemo izabrati vučića za vožda čoveka koji je četnikovao i držao mitinge po krajini...pekao vola sa mladićem desna ruka šešelju... preko noći je postao evropejac a opozicijeicije nema odošmo u propast....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije