Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNE POTVRDE

Srbija pripremila certifikate o cijepljenju, jedna stvar ugrožava njihovo priznavanje

Ilustracija
MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
10.03.2021.
u 11:16

No, bude li Srbija stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemiološku situaciju, kao sada, s više od 4.000 novozaraženih na dnevnoj razini, to će dovesti u pitanje sve pregovore o priznavanju certifikata

Srbija je, u iščekivanju preciznijih uputstava Europske unije, već pripremila digitalne certifikate o cijepljenju koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje izvan zemlje, priopćila je u srijedu srbijanska ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ustvrdila da su za pregovore o priznavanju certifikata već zainteresirane pojedine zemlje, među kojima Grčka, Izrael i Slovenija. Matić je rekla da nije riječ o tzv. covid putovnici, već o drugoj vrsti isprave jer je i EU odustala od prvobitne namjere, s obzirom da je bio predviđen i broj standardne putovnice i "neki podaci kojima tu nije bilo mjesto".

"Digitalni certifikat govori kada ste cijepljeni ili ste preboljeli covid ili ste uradili PCR test i negativni ste", objasnila je Matić za RTS, navodeći da se od EU za tjedan dana očekuje preciznija informacija o izgledu i načinu izdavanja certifikata koji mora biti uvezan u zdravstveni sustav i potvrda o cijepljenju i preboljelom covidu.

Jedna od opcija je, prema njezinim riječima, da digitalni certifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, uz neophodne provjere i sigurnosno verificiranje.

Matić je istodobno poručila kako građani moraju shvatiti da je "ključ slobodnog kretanja i putovanja masovno i brzo cijepljenje".

"Činjenica da je Srbija u Europi u vrhu po broju ciijepljenjih daje nam poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uvjeta putovanja, ali to nije dovoljno, masovno cijepljenje se mora nastaviti", naglasila je srbijanska ministrica trgovine i turizma.

No, bude li Srbija stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemiološku situaciju, kao sada, s više od 4.000 novozaraženih na dnevnoj razini, to će dovesti u pitanje sve pregovore o priznavanju certifikata.

Srbija je u utorak prijavila 20 smrtnih ishoda kod oboljelih od Covida-19, bilo je 4.576 novozaraženih, što je dosad ukupno 494.106. Uz sadašnji trend širenja zaraze prije kraja tjedna će broj potvrđenih zaraza premašiti pola milijuna, počevši od 6. ožujka prošle godine kada je službeno potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji je od početka kampanja masovnog cijepljenja krajem prosinca 2020. dato 1.704.790 doza cjepiva, dok je u ukupnom broju cijepljenih 623.424 primilo i drugu dozu, po čemu je prva u regiji po broju cijepljenih na milijun stanovnika i po broju drugih doza, dok je po ukupnom broju cijepljenih druga u regiji, poslije Rumunjske. 

Komentara 2

ST
StariSokol
11:53 10.03.2021.

Suludo je govoriti o covid putovnici. Recimo Njemačka ima 85 milijuna stanovnika od toga možda 2 milijuna cijepljenih. Mora biti barem 2 trečine u svakoj državi stanovništa cijepljenih onda neka uvedu bilo kakove putovnice. Sve neki činovnici svašta izmišljaju a pogotovo u Austriji. Ideš iz neke zemlje koja nema dovoljno cijepiva a imaš negativni test na covid. Dođeš na neku granicu i ne puste te dalje jer nemaš Covid putovnicu. To je diktatura i iživljavanje na ljudima.

KO
KosovoUck
11:39 10.03.2021.

Moramo sviju pomoć djilas....ovaj kako ide vratit ce ne samo kosovo nego krainu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije