Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Srbija optužuje Hrvatsku da u Haagu priziva odcjepljenje Vojvodine

kosovo ICJ
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
08.12.2009.
u 12:06

Izlaganje predstavnice Hrvatske u raspravi o neovisnosti Kosova u Beogradu su primili kao "žestok udarac" i "akt neprijateljstva na koji će Srbija morati naći dobar i osmišljen odgovor".

Izlaganje predstavnice Hrvatske Andreje Metelko Zgombić pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koja je inzistirala na ustavnom pravu na odcjepljenje autonomne pokrajine bivše SFRJ, primljeno je u Beogradu kao "žestok udarac" i "akt neprijateljstva na koji će Srbija morati naći dobar i osmišljen odgovor", javlja srbijanski Blic, dodajući da je to u Srbiji shvaćeno kao aluzija na Vojvodinu.

Metelko je rekla da je Kosovo bilo konstitutivni dio SFRJ i da je kao autonomna pokrajina, podjednako kao i republike, zato imalo pravo na samoopredjeljenje, odnosno proglašenje neovisnosti.

Uz konstataciju da su kosovski Albanci, iako su činili 90 posto stanovništva Kosova, godinama bili žrtve represije srpskih vlasti, Andreja Metelko Zgombić rekla je da je volja naroda trebala biti osnovni element u određivanju konačnog statusa Kosova. Hrvatska se predstavnica pozivala na Ustav iz 1974. godine i na njegovo brutalno ukidanje 1989. godine, a podsjetila je i na stavljanje Kosova pod međunarodnu upravu 1999. godine. Uglavnom, Hrvatska se priklonila onim zemljama koje tumače da se Deklaracijom o neovisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo. 

- Nije slučajno spominjanje autonomne pokrajine, jer Hrvati vrlo dobro znaju da su u tijeku političke netrpeljivosti oko prihvaćanja statuta Vojvodine - nastavlja Blic citirati svoj izvor iz vrha srbijanske vlasti.

- Mi to shvaćamo kao neprijateljski akt na koji nećemo ishitreno odgovoriti. Hrvatska je jedina zemlja koja nije podnijela pismeni podnesak i opredijelila se za usmeno izlaganje, tako da se nije znalo kakve će argumente iznijeti -  rekao je izvor Blica.
Inače, zamjenik šefa delegacije Srbije Saša Obradović oduševljen je argumentima Kine i Cipra, a izlaganje Hrvatske nazvao je "obnovom svjetonazora Tuđmanova doba".

Ključne riječi

Komentara 484

OB
-obrisani-
18:56 08.12.2009.

Biti posten i reci sto mislis nije problem.Problem je u ljudima koji misle da samo oni imaju to carobno resenje i to je vec simptomaticno,jer ih prepoznajem sa obe strane Drine,ovde se moram nasmejati.Nisam za staru Yugu jer postujem Hrvatsku drzavu,ali jesam za saradnju koja je u OBOSTRANOM interesu,pa ma koji bio,nek odluce vladfe.Ali jesam protiv Hrvatske otvorene podrske nezavisnosti Kosova jer je to samo ulizicki stav Hrvatske vlade u nedostatku sopstvene strategije razvoja,ili igranje na kartu EU pa koliko kosta da kosta

NF
nacionalni_front
19:01 08.12.2009.

žalostan potez naše diplomacije. Jest da je ovaj Jeremić degenerik čak i više nego naš Jandroković, ali takve stvari se ne čine. Što mi podmećemo leđa za albaneze, a oni 91 nisu niti prstom maknuli za nas. Umjesto da sa susjedima imamo barem dobre odnose mi ih kvarimo za račun drugih. U ovome slučaju smo totalno u krivu.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:35 08.12.2009.

@acide@...nisam baš shvatio kakve veze ima Jadran s jugom Srbije !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije