Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvaranje poglavlja

Srbija odustala od suradnje s Haagom, a EU će joj progledati kroz prste

10.06.2016.
u 15:30

Srbija je odbila izručiti troje srpskih radikala koje Tribunal traži zbog optužbi da su prijetili i utjecali na svjedoke u slučaju Šešelj

Europska unija spremna je progledati kroz prste Srbiji čak i nakon što su predsjednik i glavni tužitelj haaškog Tribunala službeno, u prekjučerašnjim izvješćima Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, upozorili da je Beograd odustao od pune suradnje s Haagom. Takva formulacija, da nema pune suradnje, u prošlosti je u slučaju Hrvatske bila dovoljna da se ne otvara pregovaračko poglavlje 23, no sada u slučaju Srbije to, čini se, nije tako.

I Europska komisija i Nizozemska, koja trenutačno predsjeda Vijećem EU, signalizirale su jučer da i dalje, unatoč negativnom izvješću, žele do kraja lipnja otvoriti poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom.

– Očekujemo da Srbija brzo poduzme sve potrebne korake kako bi osigurala punu suradnju s Tribunalom – rekla je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič odgovarajući na pitanje Večernjeg lista.

No, neslužbeno su izvori iz EK jučer objasnili da se može sa Srbijom najprije otvoriti poglavlje 23, a potom razgovorima u sklopu tog poglavlja tražiti da se ostvari puna suradnja.

– Procesuiranje ratnih zločina i puna suradnja s Tribunalom važni su uvjeti u srbijanskim pristupnim pregovorima. Puna suradnja ostaje obveza, ali i predanost Srbije – dodala je Kocijančič.

Nizozemci, koji su u prošlosti bili vrlo strogi u uvjetovanju pune suradnje s Haagom za bilo kakav napredak u pregovorima s EU, sada taj svoj princip stavljaju u drugi plan. Jučer je potvrđeno da Nizozemci i dalje žele do kraja ovog mjeseca otvoriti poglavlja 23 i 24 sa Srbijom.

Hrvatska je punu suradnju Srbije s Haagom istaknula među svoja tri uvjeta bez čijeg ispunjavanja, najavljeno je, neće dati suglasnost na otvaranje poglavlja 23 i 24. Tako se sada može dogoditi da se Hrvatska u Vijeću EU pokaže najprincipjelnijom po ovom pitanju od svih država članica.

Predsjednik haaškog suda Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz u UN-u su prekjučer izjavili da Srbija ne surađuje u potpunosti s Haagom jer odbija izručiti troje srpskih radikala koje Tribunal traži zbog optužbi da su prijetili, podmićivali i utjecali na svjedoke u slučaju protiv Vojislava Šešelja. Srbijansko pravosuđe zaključilo je da nije dužno surađivati s Haagom po pitanjima vezanim uz nepoštivanje suda.

Komentara 37

Avatar superhik74
superhik74
17:03 10.06.2016.

Ha, ha, ha...tako nam I treba, jos nista nismo naucili. Srbi (pogotovo Seselj) su svasta izgovorili Haaskim birokratima I na kraju su ih ovi pustili na miru, Seselja cak oslobodili, dok im mi lizemo straznjicu I kaznjavamo vlastite gradjane samo da bi se ulizali svojim gospodarima, a ovi nas ne sisaju niti dva posto. Sluga ostaje sluga. Da smo imali malo kicme kao Srbi bili bi bolje prosli ali mi imamo mentalitet sluge.

DU
Deleted user
17:16 10.06.2016.

nikad nikom necete biti vazni, kao sto ce im Srbija biti vazna...pomirite se sa tim...

DU
Deleted user
16:33 10.06.2016.

Još samo malo, pa će sa Srbijom biti potpuno €U bratstvo i jedinstvo. Mi bez njih ne možemo, jer ako idemo na njihove portale i čitamo njihovu štampu, oni nas nigdje ne spominju, a mi samo o njima pričamo i pišemo. Tom gestom, mi pokazujemo prema njima našu veliku skrivenu ljubav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije