Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje

Srbija je eldorado za menadžere

Fiat
AFP
23.07.2010.
u 13:16

Fiat seli glavnu proizvodnju svojih automobila iz Italije u Srbiju. Ulaganja u automobilsku industriju u Srbiji iznosit će milijardu eura, od čega je 400 milijuna eura novac Europske investicijske banke.

RIM – Fiat seli glavnu proizvodnju svojih automobila iz Italije u Srbiju. Ulaganja u automobilsku industriju u Srbiji iznosit će milijardu eura, od čega je 400 milijuna eura  novac Europske investicijske banke (BEI), srbijanska će vlada uložiti 250 milijuna eura, a ostatak talijanska tvornica automobila Fiat. Novac se ulaže u proizvodnju potpuno novog modela automobila nazvanog L0. Taj će monovolumen zamijeniti Fiatove modele multiplu, musu i ideu. U Kragujevcu će se proizvoditi 190.000 automobila L0, koji se inače trebao proizvoditi u talijanskom gradu Pomiglianu d’Arcu.

Sergio Marchionne, Fiatov izvršni direktor, objašnjava da se proizvodnja iz Italije seli u Srbiju zbog sindikata koji se “u Italiji neozbiljno ponašaju”. Sindikati u Fiatovu pogonu u Pomiglianu d’Arcu pokraj Napulja organizirali su referendum o prihvaćanju uvjeta koje im je tvrtka predložila za daljnji rad. Sindikalna konfederacija CGIL protivila se ugovoru, za koji je ipak glasovalo 70% zaposlenih.

 -Ne može se početi proizvodnju ako svi djelatnici ne prihvaćaju projekt. Primjer su Chryslerovi radnici koji su prihvatili Fiatove uvjete, objasnio je Marchionne odluku da se ne ulaže u Italiju, već u Srbiju. Zaposlenici u talijanskim pogonima Fiata su zabrinuti za svoju budućnost, a talijanski političari traže od vodstva torinske tvornice da preispita svoju odluku.

No, zašto je Srbija privlačna poduzetnicima? U Italiji Fiatov radnik dobiva oko 1200 eura mjesečne plaće, a onaj u Kragujevcu dobiva 400 eura. Cijena proizvodnje je, dakle, mnogo niža u Srbiji. Osim toga srbijanska vlada se obvezala da će Fiatu platiti po 10.000 eura za svakog novog zaposlenika, a talijanska tvrtka u deset idućih godina neće morati plaćati nikakve poreze ni srbijanskoj državi niti gradu Kragujevcu.

Fiatovi čelnici već su u Kragujevcu radi gradnje novoga proizvodnog prostora u kojem će se proizvoditi 190 tisuća automobila L0 već od konca 2011. godine.

Komentara 14

SA
sandrina
21:56 24.07.2010.

Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta....od stoljeća 7....direktori svemira, zagrlimo se pred svima, neka vide da nas imaaaaaaaa, lalalalala, nećete u Čavoglave, niste ni prijeeee......eto, svi nas zaobilaze u širokom luku...samo još poneki kruzer dođe k nama, na kuglu sladoleda i vrati se od kud je došao....

MM
Mladen Miletić
13:51 23.07.2010.

Srbija je eldorado za menadžere... Jeli istina da smo mi počeli nedavno kada su nas nekako Slovenci naučili; pa sada da več proizvodimo bicikline u Hrvatskoj ? nemislim na one prave poštene trkaće!

OB
-obrisani-
13:29 23.07.2010.

lijepo i pohvalno, svi su zadovoljni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije