Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikolićev savjetnik

Srbija će se žaliti EU: Hrvatska ne primjenjuje sporazum o sukcesiji

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Tomislav Miletić/PIXSELL
27.12.2012.
u 22:13

- Srbija će se obratiti Europskoj uniji zbog toga što Hrvatska još ne vraća imovinu srpskim bankama i poduzećima koja su poslovala na njenom teritoriju - rekao je Oliver Antić.

- Srbija će se obratiti Europskoj uniji i drugim institucijama zbog toga što Hrvatska još ne vraća imovinu srpskim bankama i poduzećima koja su poslovala na njenom teritoriju, u skladu sa sporazumom o sukcesiji sklopljenim 2001. I Europskoj uniji i svima ostalima moramo poslati pisma, jer Hrvatska ne primjenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatnog vlasništva. Privatno vlasništvo je svetinja na Zapadu i u Europskoj uniji. Zamislite taj voluntarizam kada bi EU neke svoje zakone primjenjivala, a neke ne - rekao je za beogradski Danas Oliver Antić, novi šef Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ i savjetnik srpskog predsjednika Tomislava Nikolića.

Antić pojašnjava kako se radi o ogromnoj imovina srpskih banaka i tvrtki koja je ostala u Hrvatskoj, a nije vraćena, iako je 29. lipnja 2001. zaključen Bečki sporazum o pitanjima sukcesije, čiji je sastavni dio i „prilog G, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava“ te drži kako se taj sporazum \"sada mora primijeniti\". - Temeljem njega, tadašnja SRJ je 2002. usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije, a budući je riječ o zakonu, o njemu više nema pregovora, već ostaje samo da se primjeni - tumači Antić sporazum na svoj način dodajući kako Hrvatska taj dio sporazumna nije primjenjivala, a \"prijašnji pregovarači time se uopće nisu ni bavili\".

Prije nekoliko dana Antić je najavio reviziju nekih postupaka u sukcesiji kako bi se Srbiji vratila neka imovina \"koju je pristala ustupiti drugima\". Priznaje kako je \"revizija grublja riječ\" nego se radi o \"ispravljanju nekih odluka\".

>>U sukcesiji RH pripala imovina od 17,3 milijuna, a Srbiji 62,5 mil. $

Komentara 31

PI
pidocha
11:57 28.12.2012.

srbi u hrvatskoj nisu ništa izgradili,napravili tj.svojim radom stvorili sve su nacionalizirali i dilili opančarima da se brčakju po plićacima plavog jadrana sva odmarališta su napravljena na privatnim posjedima,tj.imaju vlasništvo nad objektima ali ne i na terenima,...što bi rekli1/1, nemaju demontirajte te nakaradne barake i zalepite na adi ili sličnim egzotikum u srbiji

BM
Boris Markovic
12:48 28.12.2012.

Kaj ti Srbeki hociju je prestrasno. Kak ne kuze da nam to ne pase.

Avatar vila velebita
vila velebita
09:33 28.12.2012.

Sukcesijsko pitanje je dio jednog šireg problema koji obuhvaća i pitanje ratne odštete ( i Hrvatima i hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti). Pokretanjem rata i vođenjem ratnih operacija na ovom području, posredno su krivi i za stradavanje srpskih civila i civilnih objekata Srba. Krivi su za rat, rat je kriv za srušene kuće = moraju obeštetiti i izbjegle Srbe iz Hrvatske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije