Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturno blago

Srbija će od Slovenije zatražiti povrat Titovih automobila

tito
Boris Ščitar/PIXSELL
26.06.2013.
u 10:07

Slovenci su 1986. godine posudili Titove automobile iz muzeja u Beogradu, još ih nisu vratili

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, Srbija će zatražiti od Slovenije povrat Titovih automobila koji imaju neprocjenjivu vrijednost, a nalaze se u Sloveniji od 1986. kada su organizirali veliku izložbu Titovih automobila i posudili ih od muzeja u Beogradu gdje su bili pohranjeni.

Ugovorom je bilo utvrđeno da automobili mogu biti u Sloveniji do 1991. ali zbog rata, ostali su tamo do danas. Kako tvrdi Oliver Antić, predstavnik Srbije u Mješovitom komitetu za pitanja sukcesije i predsjednik povjerenstva koje je osobno imenovao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, koje je imalo uvid u Titov sef, automobili su \"neprocjenjivo kulturno blago\". Od 17 automobila u slovenskom Tehničkom muzeju, od kojih su neki doslovno neprocjenjivi, 11 je u vlasništvu Muzeja historije Jugoslavije (nekadašnji Memorijalni centar \"Josip Broz Tito\"), a dva Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Riječ je o vrijednim automobilima iz 30-tih, 40-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća koje je Broz dobio od raznih državnika, a među automobilima koje Srbija želi za sebe je i Mercedes cupe mu je 1945. darovao tadašnji SUP Hrvatske.

Ovaj blindirani Mercedes iz 1939. među najvriejdnjim je Titovim automobilima i nekoliko sličnih modela prodano je na svjetskim aukcijama posljednjih godina za 4,6 do 9 milijuna dolara.

>>Brozovi nasljednici imaju pravo na \'Titovu vilu\' u Sloveniji?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije