Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Karamarko:

'Srbija će morati reći da je na Hrvatsku izvršena agresija'

Tomislav Karamarko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
17.03.2014.
u 20:07

– Našu oslobodilačku akciju Oluju proglašavati zločinačkom akcijom i akcijom kojoj je smisao bio genocid i etničko čišćenje, doista je apsurdno – kazao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je komentirao pobjedu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke u Srbiji te odnose dviju zemalja u budućnosti.

– Respektiramo izbor građana Srbije i njihovu izbornu volju. Slušao sam danas Vučića i želim im puno uspjeha na onome što se zove europski put – komentirao je danas izbornu pobjedu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke u Srbiji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. – Htio bih da Srbija doživi onu preobrazbu za koju priča da želi. Mislim da bi to bilo dobro. Što se nas tiče, mi ćemo se apsolutno zalagati za dobre odnose s Republikom Srbijom, mislim da je to preduvjet za stabilnu situaciju u regiji – kazao je Karamarko te dodao da "ako Srbija zaista želi ostvariti europski put, onda će morati valorizirati neke odnose iz 90-ih".

"Srbija će morati reći da je na Hrvatsku izvršena agresija"

– Srbija će morati reći da je na Hrvatsku izvršena agresija s namjerom da se dio hrvatskog teritorija pripoji Srbiji i da se proglasi nekakva takozvana Velika Srbija. To su posljedice nekakvih memorandumskih ideja i planova, koji nisu uspjeli. Kada bi Srbija i taj iskorak napravila, mislim da bi položila ispit i da bi mogla računati na hrvatsku pomoć na putu prema Europskoj uniji – kazao je Karamarko na pitanje o odnosima Hrvatske i Srbije s obzirom na međusobne optužbe za genocid i suđenje koje se vodi na sudu u Haagu.

– Našu oslobodilačku akciju Oluju proglašavati zločinačkom akcijom i akcijom kojoj je smisao bio genocid i etničko čišćenje, doista je apsurdno. Mi na to ne možemo pristati – rekao je Karamarko i dodao kako je to "za nas oslobodilačka akcija" jer je Hrvatska velikim dijelom bila okupirana "upravo od velikosrpske, četničke soldateske".

Ako to Srbija ne napravi, smatra Karamarko, Hrvatska ne mora biti "strogi nego principijelni susjed". – Hajdemo razgovarati o istini. Nemojmo se više poigravati s našom borbom za slobodu. Ne možemo je prikazivati kao nekakvu volju za etničkim čišćenjem. Mi smo se samo borili za svoju slobodu i samostalnost i oslobodili smo dio domovine. To je ono što Srbija treba usvojiti i neće biti nikakvih prepreka u našim odnosima – rekao je Karamarko i dodao kako će se HDZ uvijek zalagati za dobre odnose sa Srbijom.

>>'Izjave Šeksa i Karamarka uznemirile i Srbe u RH'

>>Turudić objasnio zašto je Karamarko smio komentirati presudu za Fimi Mediju

Komentara 36

DU
Deleted user
21:02 17.03.2014.

Ako Karamarko dođe na vlast i ne postupi kao što to sada tvrdi da hoće, bit će samo još jedan prolazni izdajica Hrvatskih interesa na vlasti.

B2
bokida 2
20:46 17.03.2014.

U ovome se zaista slažem sa Karamarkom. Prema Srbiji nesmije biti popuštanja ni malo, bez obzira što se naši ministri i predsjednik sa njima grle i ljube.

M3
Miške 3
20:18 17.03.2014.

Ovaj put je Karamarko u pravu. Moraju priznati krivnju, snositi troškove ( makar simgolično) inače nikad mira. Ne im dati ulaz u EU prije toga. Danas sam u Austriji sreo jednog Hrvata, izbjeglicu iz Gline, kojeg su Srbi protjerali. OnOn kaže : "ja nisam nikoga u Srbiji tjerao iz njegove kući, ni u Hrvatskoj. A oni iz moje jesu, mene i moje. Ako priznaju krivnju, možemo oprostiti, ali nikada zaboraviti. Neće nam ponovo prodati rog pod svijeću". Eto, tako misli naš puk. Vesna Pusiš ne predstavlja naše ljude, već tuđu pollitiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije