Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put prema eu

Srbija će formalno ili neformalno morati priznati Kosovo

srpska zastava
Filip Brala/PIXSELL
21.01.2014.
u 09:33

- Pregovarački okvir za Srbiju i Poglavlje 35 koje se tiče Kosova mnogo su bolji nego što smo mogli zamisliti jer će se normalizacija odnosa s Kosovom odvijati u okviru političkog dijaloga Beograda i Prištine, a ne u okviru procesa pregovaranja o članstvu - pojasnila je glavna pregovaračica Srbije.

Iako Europska unija ne iznosi kao uvjet ulaska u EU srpsko priznanje Kosova, Srbiji se daje do znanja kako će ipak morati prihvatiti političku realnost da su Srbija i Kosovo dvije susjedne države.

- Priznavanje neovisnosti Kosova nije formalan zahtjev EU, ali se isticanjem ovog sporazuma u biti od Srbije zahtjeva da neformalno ili formalno prizna Kosovo i to je Beogradu poznato. Zahtjevi Njemačke i Velike Britanije su u konačnim dokumentima malo ublaženi, ali su suštinski ostali- objašnjava za Blic Bodo Weber, njemački ekspert za pitanja Balkana i EU.

No, Tanja Miščević, glavna pregovaračica Srbije s EU, kaže uoči današnjeg početka pregovora o pristupanju Srbije u EU, da će "Kosovo biti predmet političkog dijaloga Beograda i Prištine i ispunjavanja odredbi Bruxelleskog sporazuma".

- Pregovarački okvir za Srbiju i Poglavlje 35 koje se tiče Kosova mnogo su bolji nego što smo mogli zamisliti jer će se normalizacija odnosa s Kosovom odvijati u okviru političkog dijaloga Beograda i Prištine, a ne u okviru procesa pregovaranja o članstvu - pojasnila je glavna pregovaračica Srbije.

Međuvladina konferencija u Bruxellesu trajat će samo 45 minuta, podsjećaju mediji u Srbiji, i predstavlja službeno otvaranje pregovora. Izaslanstvu Srbije koje predvode premijer srpske vlade Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić, bit će uručeni dokumenti EU s osnovnim pregovaračkim načelima - Generalni stav EU i Pregovarački okvir.

>> 'Sredite odnose sa susjedima, raščistite prošlost i otvorite udbaške arhive'

Komentara 19

KI
Kituyashi
12:02 21.01.2014.

Da ste vi bili na drzavnome vrhu bilo bih nama jos gore. Vi nikada svoju drzavu niste imali a bili ste samo sluge u vasoj kratkoj istoriji. Vidimo i sada gdje ste sa vasom drzavom, ne napredujete ni malo, opustilili se kao Grci i mislite da ce vam EU sve doneti. Samo tako dalje moze vam i gore biti. Nikakvih dobrih vesti sa vase strane.

Avatar Illyrian
Illyrian
20:48 23.01.2014.

Za Kosovo + Albaniju, uostalom kao i za Hrvatsku Srbijanci ne predstavlja više nikakvu opasnost. Sada imaju dosta vrijemena da liječe frustracije po hrvatskim i inim portalima...

Avatar neodgovorni
neodgovorni
11:27 21.01.2014.

Što tko sije, to će i žeti,zao mi je srbi ali bez obzira ne nas komsije hrvate i da smo na vasoj strani a ne na strani albanaca nemoze vam nitko pomoc nego vi sami sebi,realno gledajuci da je zagrebb bio glavni grad yugoslavie ta drzava bez obzira na nacije u njoj mi bi izdrzali bez rata do vremena stvaranja europske unije i to bi bio raj na zemlji i danas dan a bili smo glupi svi da se nismo mogli strpit 10-20 godina pa ostat prijatelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije