Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemiri na kosovu

Srbi su pucali na hrvatski helikopter iz sastava KFOR-a

helikopter (1)
MORH
27.07.2011.
u 21:40

Riječ je o dva transportna helikoptera Mi 171 Sh, koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo već tri godine raspoređuje u misiji na Kosovu.

Na sjeveru Kosova pješačkim oružjem sa zemlje pucano je na dva hrvatska helikoptera u sklopu međunarodnih snaga KFOR-a koji su prevozili kosovsku policiju prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, gdje je došlo do oružanog sukoba kosovskih policajaca s naoružanim pripadnicima srpske manjine.

Riječ je o dva transportna helikoptera Mi 171 Sh, koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo već tri godine raspoređuje u misiji na Kosovu.

>>Drama na Kosovu: Srbi zapalili granični prijelaz i bazu KFOR-a

Nakon što je ministar policije Srbije i zamjenik premijera Ivica Dačić izjavio “da postoje indicije da je prebacivanje kosovskih specijalaca obavljeno hrvatskim helikopterima iz sastava KFOR-a”, potvrda stiže i iz MORH-a. Najvažnija je vijest da hrvatski piloti i osoblje tijekom leta nisu primijetili da je na njih otvorena vatra nego su to dojavile zemaljske snage KFOR-a, koje su uočile vatru iz pješačkog oružja u zoni leta naših dvaju helikoptera, kao i prilikom njihova slijetanja na sjeveru Kosova. Premda beogradski izvori tvrde da su hrvatski helikopteri prevozili specijalce albanske nacionalnosti (tzv. ROSE), iz zapovjedništva KFOR-a to demantiraju, a njihov njemački zapovjednik general Erhardt Biller tvrdi da su helikopteri KFOR-a prevozili kosovsku policiju, dakle obične policajce i to albanske i srpske nacionalnosti, te da za njih postoji jedna, a ne albanska policija.

Nakon što su upozoreni da su bili gađani, osoblje HRZ-a i PZO-a pregledalo je helikoptere, no nisu pronađena nikakva oštećenja.

MORH upozorava da naši helikopteri obavljaju zadaće prijevoza ljudi i tereta te da naloge za letove dobivaju isključivo iz zapovjedništva KFOR-a. Do sada su prevozili brojna diplomatska izaslanstva i goste, primjerice srbijanskog predsjednika Borisa Tadića kada je posjetio Kosovo. Do graničnih prijelaza na sjeveru, gdje su trebali provesti zabranu uvoza robe iz Srbije, kosovski policajci i carinici ne mogu stići cestom, jer je i dalje blokira srpska zajednica. U sastavu KFOR-a hrvatski kontingent broji dva helikoptera, tri pilotske posade, zrakoplovno-tehnički i tim sigurnosti, ukupno dvadeset vojnika.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
-obrisani-
22:02 27.07.2011.

Sto ga ne skinuse da se malo smejemo ...

TO
Toni50
22:38 27.07.2011.

Na sjeveru Kosova pješačkim oružjem sa zemlje pucano je na dva hrvatska helikoptera u sklopu međunarodnih snaga KFOR-a koji su prevozili kosovsku policiju prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, Iasko se javljalo da KAFOR -=Amerika nema veze sa time jell je to šipac odlučio da osvoji sam !

OB
-obrisani-
22:16 27.07.2011.

Opet se oni igraju (provociraju ) a , kad dobiju po njofri ko ce im biti kriv...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije