Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni

Srbi sa Kosova prosvjedovali u Beogradu, Vučića nazivali ustašom

kosovo
Anto Magzan/Pixsell
11.05.2013.
u 08:30

Zatraženo je da se Ustavni sud Srbije izjasni o briselskom Sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji su svi govornici na skupu ocjenili kao "predaju i izdaju Kosova" i najavili novi prosvjed u Beogradu na Vidovdan

S prosvjeda „Ostajemo u Srbiji“, kojemu je jučer u organizaciji četiri srpske općine sa sjevera Kosova na beogradskom Trgu Republike nazočilo desetak tisuća građana (policijske procjene kažu oko 3 000 prosvjednika), zatraženo je da se Ustavni sud Srbije izjasni o briselskom Sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji su svi govornici na skupu ocjenili kao "predaju i izdaju Kosova" i najavili novi prosvjed u Beogradu na Vidovdan, jer se "nakon toliko vijekova Kosovo ove godine ne brani na Gazimestanu nego u Beogradu", javljaju mediji u Srbiji i prenose izjavu prvog podpredsjednika vlade Aleksandra Vučića kako ga "boli kada me nazivaju ustašom" jer upravo su ga tako "častili" prosvjednici, a njemu su, kako tvrdi, "ustaše ubile cijelu obitelj".

- Nama je čast i sudbina što smo na Kosovu i branimo ga. Nismo ni junaci, ni vitezovi kneza Lazara, ali nismo ni profiteri, niti držimo kao taoca cijelu Srbiju, za šta nas vlast optužuje. Mi smo obični Srbi koje su svjetski moćnici, a u poslednje vrijeme i naša vlada, natjerali da branimo svoje domove i svetinje na Kosovu, kao i pravo na rađanje, život i umiranje u Srbiji - rekao je jedan od govornika na beogradskom prosvjedu Slaviša Ristić, a Zvonko Mihajlović je optužio Vučića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za "predaju Kosova, što ni Boris Tadić nije smio učiniti.

Veliku buku su izazvale izjave svečenika srpske pravoslavne crkve koji us govorili na ovom skupu pa se patrijarh Irinej kao i cijela SPC ogradila od njihovih izjava, a nisu ni dobili dozvolu za istup na prosvjedu. Vladika Atanasije je rekao da "kosovski Srbi još stradaju, uz sve famozno jamstvo NATO, u koju vjeruju još samo ova trojica ovdje", misleći na predsjednika Nikolića, premijera Dačića i prvog vicepremijera Vučića.

- Premijer govori da je za realnu politiku i zemaljsku Srbiju, kako ga ne zanima "nebeska Srbija". Nažalost, tako je rekao i Đinđić, a kako je završio ostavimo Bogu pred sud. Nema zemaljske Srbije bez nebeske, niti zemaljskog čovjeka bez uspravnog nebeskog čovjeka - rekao je vladika Atanasije, uz ocjenu da se "radi o izdaji i prodaji srca Srbije". Žarko Korać, ugledni socijolog i bliski suradnik ubijenog Zorana Đinđića, za beogradski Danas kaže kako su konačno maske pale i vidi se da se SPC, odnosno njeni vodeći ljudi, bave politikom.

- Ovo je začuđujuće i šokantno. U jednom slučaju se prijeti ubojstvom i najavljuje nečije ubojstvo, što je u biti ozbiljno kaznenio djelo. To se, naravno, može shvatiti i kao poticanje na ubojstvo, jer njihove riječi imaju utjecaja na veliki dio građana - upozorava Korać, a sociologinja Vesna Pešić drži kako se "odavno zna da Amfilohije i Atanasije ne pripadaju kršćanskoj vjeri - to su pogani i nasilnici".

- Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji - duhovito je prokomentirao, na prosvjedu često spominjani Dačić.

>>Srbi sa sjevera Kosova mole pomoć Putina i Rusije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije