Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kosovski izbori

Srbi kažu NE izborima: To bi bilo priznanje Kosova!

Kosovska MItrovica uoči izbora
REUTERS/PIXSELL
11.12.2010.
u 19:46

Bez obzira na najavljeni bojkot, na ovim, prvim parlamentarnim izborima nakon proglašenja neovisnosti Kosova, sudjeluje osam srpskih stranaka, jedna više od albanskih kojih je tek sedam!

U subotu, nakon što je u ponoć započela predizborna šutnja pred nedjeljne parlamentarne izbore na Kosovu, najvažnije pitanje nije bilo tko će pobijediti, već kako će se ponašati kosovski Srbi. Većina srpskih predstavnika na Kosovu, ali i službeni Beograd i Srpska pravoslavna crkva jedinstveni su u pozivu da se izbori moraju bojkotirati. “Ne izborima za lažnu državu Kosovo. Kosovo je Srbija”, poruke su koje, umjesto predizbornih plakata, vrište s ulica Kosovske Mitrovice. Lideri kosovskih Srba drže kako bi izlazak na izbore legitimirao status Kosova.

No, Srbe su u posljednjim danima zbunjivale informacije da neke stranke ispod žita agitiraju da se izađe na izbore. Tako navodno Demokratska stranka, čiji je član i srbijanski predsjednik Boris Tadić, zajedno s reformiranim “miloševćicima” iz Socijalističke partije Srbije lobiraju da se glasuje za Jedinstvenu srpsku listu. Srbe je dodatno uznemirila i vijest da kosovski premijer Hashim Tachi nudi 50 do 80 eura za glas.

Najnapetije je dakako u podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici. Svetomir Galjak je za Radio Slobodnu Europu objasnio je sav kaos koji vlada među tamošnjim Srbima. Kaže da neće izaći na izbore, međutim...

“Znam da će u središnjem Kosovu Srbi glasovati i ja ih ne osuđujem. Oni su ipak u specifičnoj situaciji i ne možemo ih kriviti”, kaže ovaj Srbin.

Bez obzira na najavljeni bojkot, na ovim, prvim parlamentarnim izborima nakon proglašenja neovisnosti Kosova, sudjeluje osam srpskih stranaka, jedna više od albanskih kojih je tek sedam! Najteži incident tijekom kampanje dogodio se pred neki dan kad je iz vatrenog oružja ubijen Šefko Salković, aktivist bošnjačke koalicije.

Sve ankete i istraživanja navode da će glavnu borbu za osvajanje vlasti voditi Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thacia i Demokratski savez Kosova koju predvodi gradonačelnik Prištine Isa Mustafa.

Ključne riječi

Komentara 332

OB
-obrisani-
01:07 12.12.2010.

Strep bas ti hvala da si mi izdal dozbvolu da bum i ja hrvatski domoljub sad idem odmah i sanadera zvati bu mi i on jednu izdal

OB
-obrisani-
01:05 12.12.2010.

kaj ti je to kakvo smece loces kakav armanjak covjece

OB
-obrisani-
01:06 12.12.2010.

to je vrancuski konjak srceko ja ne pijem slacine, koji ti je moj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije