Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSS O ŠTRAJKU

'Sramotno je da ih nazivaju miševima koji nagrizaju proračun, a oni vole svoj posao i žele raditi'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
10.10.2019.
u 14:38

Željko Lenart dodaje kako ima kćer u srednjoj poljoprivrednoj školi u Dubravi, te joj je rekao da danas ne ide u školu i tako podrži štrajk.

Hrvatska seljačka stranka podržava štrajk u osnovnim i srednjim školama koji je danas započeo, jer vjeruju da je opravdan zahtjev prosvjetara za povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto. Ovaj štrajk nije opstrukcija premijera, Vlade ili resorne ministrice, već legitiman zahtjev onih koji zaslužuju dostojanstvo i ugled, poručuju HSS-ovi saborski zastupnici s konferencije za medije u Hrvatskom saboru.

Ako učitelji nisu motivirani ni zadovoljni, nema ni reforme obrazovanja. Sramotno je da ih nazivaju miševima koji nagrizaju proračun, a oni vole svoj posao i žele raditi, no zaslužuju biti dostojanstveno plaćeni za to – kazao je Davor Vlaović koji proziva premijera što nije želio primiti predstavnike prosvjetara, već je na pregovore poslao ministra rada Josipa Aladrovića. Pozdravljaju i odluku roditelja da podrže ovaj štrajk.

- Što se tiče prijetnji HNS-a, Ivana Vrdoljaka i ministrice Blaženke Divjak da neće podržati proračun za iduću godinu, to je dim od kojega neće biti ništa. Takvim ljudima koji prevare prvo svoje birače, a sada i učitelje jer i ranije su znali kada kreće reforma, a nisu ništa poduzimali, treba zabraniti bavljenje politikom. Njihovim prijetnjama smiju se čak i Bandić i njegovi žetončići – komentira Vlaović. A čak i kad nešto uđe u proračun, dodaje, nije garancija da će se u konačnici i realizirati, a kao primjer navodi Sveučilište u Slavonskom Brodu koje je ušlo u proračun za ovu godinu, ali i dalje nije, tvrdi, ni kuna potrošena da se počne s ustrojem te institucije.

- Mi iz Slavonije ćemo to znati cijeniti na izborima, pa pozivam sve da štrajkamo. Ne znam blokira li to Sveučilište premijer ili  voditelj kampanje predsjednici i župan Ivan Anušić jer želi da sve bude u Osijeku – kaže Vlaović.

Njegov stranački kolega Željko Lenart dodaje kako ima kćer u srednjoj poljoprivrednoj školi u Dubravi, te joj je rekao da danas ne ide u školu i tako podrži štrajk.

- Smatram da su prosvjetari degradirana struka koja priprema našu djecu za budućnost. Podržavam da im neto plaća bude 10 tisuća kuna i vjerujem da to za posao koji oni rade nije prevelika plaća jer pripremaju naše nove generacije za život i brinu kakvi će ljudi postati. Ako se može uložiti 250 milijuna kuna u gubitaša Croatia Airlines, firmu bez perspektive, onda se može naći i 400 milijuna kuna za one koji odgajaju našu djecu – naglašava Lenart koji bi, zaključuje, bio spreman podržati smanjenje plaća saborskim zastupnicima kako bi se povećalo plaće učiteljima.

Komentara 5

OK
okvals54
17:48 10.10.2019.

Sta je ovo,gdje je Pajser Beljak?

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
15:48 10.10.2019.

Prosvjetarima minimalac i puno radno vrijeme. Možda počnu radit!

AD
adrad
09:56 11.10.2019.

Učitelji, nastavnici i profesori prvo za što se moraju izboriti je povratak izgubljenog poštovanja. Poštovanja njihove profesije i poštovanja njih samih od strane učenika i njihovih roditelja. Nažalost i sami su doprinijeli da im se profesija ne poštuje. Olako susu pristali na to da trebaju biti "prijatelji" sa djecom i uplašili su se roditeljskih prijetnji. E tu im vlada RH, predsjednica i sudstvo moraju dati potporu. Oni moraju postati autoriteti toj djeci a ne prijatelji. Mora im se omogućiti da ostvare taj autoritet. Znanjem, strogoćom i mogućnosti nagrađivanja i kažnjavanja učenika. Oni se moraju oduprijeti prijetnjama roditelja kada isti traže brisanje neopravdanih, povećanje ocjene.... Treba im osigurati zaštitu. A novac, novac će doći vremenom. Prvo poštovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije