Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOBODAN PROSPEROV NOVAK

'Sramota da svi šute. PEN nije tu za dizanje revolucije'

18.12.2016.,Zagreb - U Novinarskom domu odrzana je Osnivacka skupstina stranke Nova ljevica - stranka za demokratizaciju i odrzivi razvoj, ciji Inicijativni odbor cine intelektualci i aktivisti Rada Boric, Nadezda Cacinovic, Nikola Devcic, Dragan Markovin
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
24.12.2016.
u 16:15

Bivši predsjednik PEN-a S. P. Novak traži ostavku N. Čačinović

Ako nakon nadolazećih blagdana predsjednica hrvatskog centra PEN-a Nadežda Čačinovič ne podnese ostavku, nešto se mora poduzeti, izričit je bivši, ratni predsjednik hrvatskog PEN-a i organizator Svjetskog kongresa PEN-a na Hvaru i Dubrovniku 1993. godine, sveučilišni profesor Slobodan Prosperov Novak.

On je sadašnju čelnicu PEN-a i također sveučilišnu profesoricu oštro prozvao u HTV-ovoj emisiji Pola ure kulture zbog njezina političkog angažmana u netom osnovanoj stranci Nova ljevica što je po njemu potpuno nespojivo s Poveljom PEN-a i s penovskim uzusima.

– Pa mi smo devedesetih iz PEN-a izbacili Vladimira Šeksa i čak 27 pisaca. I Tomislav Ladan časno je početkom devedesetih otišao s predsjedničke dužnosti zbog političkog angažmana, nakon što mu je razložno objašnjena situacija. Isto je svojedobno učinio i ugledni pisac Antun Šoljan kada nije mogao posjećivati Vladu Gotovca u zatvoru...

Ne znam zašto sada šuti aktualna uprava PEN-a? Zašto ne reagiraju potpredsjednici PEN-a Tonko Maroević i Zvonko Maković? Ta je šutnja sramotna – čudi se Slobodan Prosperov Novak koji već dugo nije u upravi hrvatskog centra PEN-a, ali je ostao njegov član.

Prosperov Novak tvrdi da PEN nije udruga za organizaciju revolucije te da se čelnica te udruge, koja je priznata i od Ujedinjenih naroda i od UNESCO-a, ne može izjednačavati s udrugama u kojima djeluje Vesna Teršelič.

– Sramotno je kada Nadežda Čačinovič u reakciji na moj stav spominje novac. Tu se razobličila kao Sganarel iz “Don Juana” – kaže Prosperov Novak.

– Nije točno ni da će Nadežda Čačinovič na čelu PEN-a biti još samo koji mjesec. Pa izborna skupština održava se tek ili u lipnju ili u rujnu 2017. godine – ističe Novak.

U svojoj obrani Nadežda Čačinovič istaknula je da PEN očekuje i politički angažman od svojih predsjednika i članova, a kriterij je isključivo rade li to u skladu s principima i dokumentima PEN-a. Ona i tvrdi da se njezin mandat bliži kraju te da ne bi bilo moralno napustiti položaj u situaciji kada je hrvatski PEN u teškoj financijskoj situaciji zbog velikog smanjenja sredstava u mandatu Zlatka Hasanbegovića.

A glavni tajnik hrvatskog PEN-a pjesnik Tomica Bajsić ima jasan stav.

– Osobno mi je neprihvatljiv rigidan napad na Crkvu i isključivost koja se najavljuje kao program Nove ljevice i brine me svaka vrsta radikalizma. Nijedan centar PEN-a nije politička organizacija, dio je međunarodnog PEN-a i njegovih programa, no svaki član PEN-a baš kao i svaka druga osoba može sudjelovati u političkom životu bilo koje opcije dok se njegovo djelovanje ne kosi s principima PEN-a. Uobičajeno je i da, ako predsjednici ili članovi uprave sudjeluju u izvršnoj vlasti, onda i odstupe iz uprave – izjavio je Tomica Bajsić.

>> Ne očekujem drame od mojih junaka iz knjige. Najprije bi se morali prepoznati, a to je glupo

Komentara 6

DU
Deleted user
16:50 24.12.2016.

Konačno je netko progovorio. Nadežda je PEN odvela u jugosmijeru

MV
Mijat vrdoljak
16:37 24.12.2016.

Gospodin Tomislav Ladan nije bio član stranke, samo je održao nacionalni i opće prihvatlji pozdravni govor na 1. općem saboru HDZ-a, i zato je morao odstupiti. Sada vi prosudite što bi dotična gospođa trebala učiniti.

BA
bakulušić
16:55 24.12.2016.

PEN je po svom sastavu i djelovanju uvijek bio bliži Documenti, Gongu i platformaškim udrugama tako da to sa gospođom Čačinović nije ništa čudno. Sve to nema veze sa Hrvatskom i Hrvatima i na njih se ne treba obazirati. To je kao da netko postavi pitanje tko i kako vodi Occupy Croatia.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije