Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zsolt Hernádi

'Spremni smo dionice Ine prodati Hrvatskoj'

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
07.10.2018.
u 12:17

Od preuzimanja srezali smo troškove Ine za 300 milijuna eura, pa sada nekome nedostaje taj novac, kaže Hernádi

Šef MOL-a Zsolt Hernádi požalio se da ne smije putovati izvan Mađarske zbog europskog uhidbenog naloga (EUN) koji je za njim izdala Hrvatska te kazao da će Budimpešta sada objašnjavati državama EU odluku mađarskog suda o odbijanju EUN-a kako bi ih uvjerila da ne primjenjuju hrvatski nalog.

Mađarski je sud odbijanje izvršenja EUN-a bazirao na tezi da Hernádi, koji je optužen da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u Ini Mađarima, u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje, što - smatraju - dodatno potvrđuje ovotjedna odluka Županijskog suda u Zagrebu koji je odbio da se da se dio dokaznih prijedloga, na koje bi se čelnik MOL-a trebao očitovati, prevede na mađarski.

Teško mu je putovati

Hernádi je u razgovoru za mađarsku televiziju TV2 istaknuo i da je MOL spreman prodati dionice Ine Hrvatskoj, ako Zagreb to želi, te da je MOL od preuzimanja Ine smanjio troškove poslovanja za 300 milijuna eura, što - natuknuo je bez navođenja imena - nekome smeta jer je izgubio novac.

– Ne mogu napustiti Mađarsku iako je mađarski sud u kolovozu odlučio da neće postupiti po najnovijem hrvatskom uhidbenom nalogu. U toj situaciji, Mađarska ponovno treba pojedinačnim državama EU objasniti zašto je to do te odluke došlo – kazao je Hernádi.

Naime, samo Hrvatska može povući europski uhidbeni nalog ili pak individualne države mogu odlučiti da ga neće implementirati. Mađarska je već jednom, kod ranijeg EUN-a uspješno lobirala za Hernádija kod dvije europske države - u Austriji i Njemačkoj - koje su odlučile ne primjenjivati nalog te je šef MOL-a tamo mogao slobodno putovati.

Hernádi je istaknuo kako su samo njemu od svih uključenih u taj slučaj ograničena prava. Nije navodio imena, ali je za pretpostaviti da se ta tvrdnja odnosi na Ivu Sanadera ili Damira Ježića koji mogu slobodno putovati. Dodao je i kako smatra da nije pravedno da i nadalje mora objašnjavati optužbe o korupciji vezane za Inu jer su sve prijašnje odluke sudova i arbitraža utvrdile da nije bilo ni kršenja Prve izmjene i dopune ugovoru o međusobnim odnosima dioničara (FASHA) niti mita.

– Švicarski sud je utvrdio da nije bilo mita. Postupak se provodio upravo na traženje hrvatske vlade – kazao je Hernádi.

Interpol još šuti

Pohvalio se kako je mađarska kompanija od preuzimanja uspješno srezala troškove poslovanja Ine za 300 milijuna eura, pa sada “nekome nedostaje taj novac”.

Početak suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju za korupciju u slučaju Ina-MOL zakazan je na zagrebačkom Županijskom sudu za 23. listopada, dok je pripremno ročište održano u četvrtak na Županijskom sudu u Zagrebu. U međuvremenu, Hrvatska je od Interpola zatražila da vrati Hernádija na listu traženih osoba, ali to se do sad nije dogodilo.

>> Pogledajte video kada je Juncker uštipnuo Plenkovića

Ključne riječi

Komentara 59

MA
matan91
13:11 07.10.2018.

Prvo su prodali Mađarima i pokupili sebi naše novce, sad će s našim novcima kupit nazad INA-u i kadrovirat te izvlačit 300m eura kroz raznorazna precijenjena održavanj. Umjesto da za novce za koje kupju INA-u razijaju kao Danci obnovljive izvore nergije, oni kopiju industriju koja zamire. Glup, gluplje, najgluplje!

Avatar siva_sova
siva_sova
12:22 07.10.2018.

prije 15 godina adezeovci su govorili mi smo sposobni znamo što treba hrvatskoj, treba prodati inu strateškom partneru, sada nakon 15 godina INA je uništena od "strateškog partnera" a adezeovci i dalje govore mi smo sposobni znamo što treba hrvatskoj, ali ovaj put treba otkupitit inu, mislim da je ovo presjek kroz povijest kakvi veleizdajnici su vodili državu (a vode je i danas) i zašto je država opljačkana i uništena a da nitko za ništa ne odgovara...

Avatar Ronin
Ronin
12:31 07.10.2018.

Zar taj Zsolt Hernádi nije trebao biti isporučen našem pravosuđu? I sada će naši trgovati s njim?? Ovo je ludnica i cirkus od septičke jame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije