Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat na prisavlju nakon gostovanja u dnevniku

"Šprajc kiksao s Milanovićem da bih ja ispala nesposobna"

Hloverka Novak-Srzić
Foto: Arhiva VL
1/2
14.01.2010.
u 15:13

Izvori bliski vrhu kuće tvrde kako je cijela ta “najnovija HTV afera” bila samo uvod u konačnu smjenu urednice IP-a Hloverke Novak-Srzić. A koja bi se, tvrde oni, možda mogla dogoditi upravo u utorak.

Prisavlje je danas ponovno bilo u središtu novoga dnevnopolitičkog skandala u Hrvatskoj. Naime, nakon što je HDZ danas oštro prosvjedovao zbog načina na koji je HTV preksinoć u središnjem Dnevniku (urednika i voditelja Zorana Šprajca) ugostio predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, ocijenivši da je javni televizijski prostor iskorišten da bi se SDP besplatno reklamirao (a zbog čega traže i očitovanje Programskog vijeća HRT-a), te kako je medijski prostor javne televizije time bio iskorišten i za kritiziranje rada Vlade, izvori bliski vrhu kuće tvrde da je cijela ta “najnovija HTV-ova afera” bila samo uvod u konačnu smjenu urednice Informativnog programa Hloverke Novak-Srzić. A smjena bi se, tvrde oni, možda mogla dogoditi upravo u utorak, na sjednici Vijeća HRT-a.

Što je u pozadini
I dok HDZ u svom priopćenju navodi kako je nedopustivo da je HTV omogućio čelniku SDP-a da u središnjem Dnevniku HTV-a hrvatskoj javnosti dijeli lekcije o tome kako bi trebala raditi Vlada, i to punih desetak minuta, sve uz pozadinu s logotipom SDP-a – “i to u trenutku kada Vlada čini goleme napore i predlaže konkretne mjere kako bi se osnažilo hrvatsko gospodarstvo” - naši izvori tvrde da je to Šprajcovo “držanje Milanovića desetak minuta u središnjem Dnevniku imalo zadatak pridobiti desne glasove u Programskom vijeću HRT-a za Hloverkinu smjenu. Iako je Hloverka dosad svoju moguću smjenu (ili pak ostavku) dosad odbacivala, urednica HTV-ova Informativnog programa otkrila nam je ekskluzivno kronologiju i pozadinu toga najnovijeg incidenta na Prisavlju.

– O ovom događaju raspravljat će sva za to mjerodavna tijela HRT-a, no smatram da javna televizija i njezina središnja informativna emisija uistinu trebaju biti ravnopravno dostupne svima relevantnim političkim čimbenicima ove države i za to sam se uvijek zalagala!

- Gostovanje gospodina Milanovića dulje od 10 minuta u središnjem Dnevniku je presedan, ja s tom namjerom ni na koji način nisam bila upoznata, inače to ne bih dopustila. Također nije primjereno prikazivanje stranačkih obilježja na ovakav način u Dnevniku, na to smo uvijek pazili i to se nikada nije radilo – kaže H. Novak-Srzić.

- Ako u Dnevniku objavljuješ kako je taj dan premijerka ostvarila jedan vanjskopolitički uspjeh, a Vlada prihvatila “gospodarski paket” mjera, bilo bi profesionalno i korektno pružiti im priliku da objasne javnosti svoje poteze i odluke. Međutim, Vlada nije dobila tu priliku, a sve jučerašnje Vladine aktivnosti šef je oporbe sjedeći u studiju imao priliku komentirati i, što bi svatko napravio na njegovu mjestu, kritizirati. Ja sam i predlagala Stankoviću da Klauškog ne dovodi ovu nedjelju, kojoj su prethodili burni politički događaji, te izbor predsjednika, nego neko jako političko ime. Predlagala sam i Milanovića, baš zbog toga što smo imali informaciju da se u subotu sastaje glavni odbor SDP-a.

Za pretpostaviti je da će se na toj sjednici donijeti važne odluke, pa je za Milanovićevo gostovanje u Nedeljom u 2 postojao neposredan povod. Stanković to nikako nije htio prihvatiti, nego je inzistirao na Klauškom. A ja sam to, vodeći računa da bi Stanković zbog moje "cenzure“ opet mogao staviti flaster na usta, a neki članovi Programskog vijeća ponovno osjećati sram i nelagodu, na kraju i prihvatila.

"Slučaj Milanović"
No, umjesto u Nedeljom u 2, Šprajc je doveo u Dnevnik gospodina Milanovića – kojega ne krivim, normalno je da bi svatko to prihvatio – u danu koji je obilovao domaćim i svjetskim događajima i aktivnostima.

Na kraju, ne mogu se nikako oteti dojmu da je moj prijatelj Šprajc namjerno napravio ovaj urednički propust kako bi nekome pokazao ili dokazao da ja nisam sposobna obavljati svoj urednički posao. A što sam ja mogla u toj situaciji, jedino isključiti struju!, završava Hloverka Novak-Srzić.

 Kunić postaje v. d.?
Istodobno, počele su kolati i nove glasine iz političkih kuloara da je mjesto v. d. glavnog urednika IP-a bilo ponuđeno Mislavu Togonalu, koji je to odbio, pa je novo ime sada navodno Renato Kunić. A Šprajca na tom mjestu više nitko ne spominje.

Komentara 503

OB
-obrisani-
16:33 14.01.2010.

Pljuc Crveni VAMPIR!

OB
-obrisani-
18:07 14.01.2010.

Crvena Hrvatska, Kako to jadno zvuci

OB
-obrisani-
15:48 14.01.2010.

ASHOJE::ISPOD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije