Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA VJETROELEKTRANE

'Sporni ugovori potpisani su u vrijeme Milanovićeve Vlade'

Zagreb: Josipa Rimac nakon četiri mjeseca izašla iz pritvora u Remetincu
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
12.11.2020.
u 22:51

USKOK za pogodovanje tvrtki C.E.M.P. u tom projektu sumnjiči Josipu Rimac i Milenka Bašića

30. i 31. 12. 2013. Sklopljeni ugovori o otkupu

HROTE je s C.E.M.P-om sklopio ugovore o otkupu električne energije po povlaštenoj cijeni od 0,71 kn po KWh na rok od 14 godina po tarifnom sustavu koji je donesen 2012. HERA produljuje rok iz prethodnih rješenja o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije, a 2019. i 2020. donosi konačna rješenja

1.1.2014. Manje poticajne cijene

Novim tarifnim sustavom koji je Vlada Zorana Milanovića donijela potkraj 2013. poticajna cijena smanjena je s 0,71 kn/kWh na 0,53 kn/kWh

9.2.2018. Produljenje roka

HERA produljuje rok iz prethodnih rješenja o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije, a 2019. i 2020. donosi konačna rješenja

U Hrvatskom saboru prije nekoliko dana raspravljalo se o interpelaciji o radu Vlade u vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene, a koju je pokrenuo Klub zastupnika Domovinskog pokreta. Za pogodovanje tvrtki C.E.M.P. u tom projektu USKOK inače među ostalima sumnjiči Josipu Rimac, bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, te vlasnika C.E.M.P-a Milenka Bašića.

“Nanošenje štete”

Rimac je u USKOK-ovoj akciji bila i privedena u lipnju te je provela u istražnom zatvoru nekoliko mjeseci dok se Bašić nalazi u BiH pa je time i izbjegao privođenje. Zastupnici Domovinskog pokreta u svojoj interpelaciji među ostalim tvrde da se nositelju projekta Krš-Pađene, kako navode, u bestijalnoj mjeri pogoduje garantirajući u ime hrvatske države iznadprosječnu cijenu koja nigdje u Europi više ne postoji.

>> VIDEO Prvo obraćanje Josipe Rimac nakon puštanja iz Remetinca

Tvrde da su C.E.M.P.-u dodijeljena i povlaštena sredstava državne banke kako bi mogao realizirati taj projekt. Sve je to, kako kažu, neviđena drskost te je nanesena golema materijalna šteta hrvatskim poreznim obveznicima. U Domovinskom pokretu navode i da je Bašićeva tvrtka dan prije stupanja na snagu novih, nižih otkupnih cijena električne energije sklopila ugovor s tvrtkom HROTE (Hrvatski operator tržišta energije).

Usto HROTE je, tvrde u Domovinskom pokretu, i produžio ugovor s C.E.M.P.-om bez prilagodbe cijene. Prema njihovoj računici, na kraju 2013. ugovorena je poticajna cijena od 0,78 kuna po KWh, 1. siječnja 2014. ta je cijena snižena na 0,53, a 2017. na 0,42 kune po KWH. Pa tako navode da razlika u cijeni koju će HROTE isplatiti na razdoblje od 14 godina iznosi oko 2,2 milijarde kuna koje će platiti hrvatski potrošači.

U Vladinu odgovoru u kojem se Saboru predlaže da se ova interpelacija odbije, među ostalim se navodi da su ugovori između Bašićeve tvrtke i HROTE-a sklopljeni na rok od 14 godina i to 30. prosinca 2013. za 20 MW i 80MW te 31. prosinca 2013. za 42 MW. Pri tome razliku u otkupnoj cijeni koja je nastala prvog dana sljedeće godine pripisuju prethodnoj Vladi.

>> VIDEO Domovinski pokret o pokretanju interpelacije rada Vlade u vezi vjetroparka Krš-Pađene

Novim Tarifnim sustavom koji je Vlada Zorana Milanovića donijela potkraj 2013. i koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. poticajna cijena je smanjena s 0,71 kn/kWh na 0,53 kn/kWh. Dakle, HROTE je dan odnosno dva dana prije isteka prava na primjenu starog tarifnog sustava s C.E.M.P.-om sklopio ugovore o otkupu električne energije po poticajnoj cijeni 0,71 kn/kWh na 14 godina – piše u odgovoru Vlade iz koje poručuju i da su sporni ugovori bili sklopljeni za vrijeme mandata Vlade Zorana Milanovića, a ne sadašnje Vlade zbog čijeg se rada podnosi navedena interpelacija.

U Vladi tvrde i da je netočan navod iz interpelacije da su ugovori naknadno produljeni, kao i da je postojala obveza prilagodbe cijene koja je definirana temeljem prethodno važećih propisa. Za sporna rješenja koja je o tom projektu 2017. donijelo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša, u Vladi, ukratko rečeno, tvrde da su donesena uz prethodne konzultacije s DORHom, a sve to na kraju je potvrđeno i na sudu. Za kredit HBOR-a koji je C.E.M.P. dobio za ovaj projekt, u Vladi navode da se radi o 34 posto ukupne investicije i da je odobren po višoj kamatnoj stopi od navedene u programu kreditiranja.

Oglasili se iz C.E.M.P.-a

U vezi interpelacije Domovinskog pokreta oglasili su se i iz C.E.M.P-a, među ostalim navodeći da je u zadnjih desetak dana 2013. ugovore s HROTE-om sklopilo desetak projekata vjetroelektrana i sunčanih elektrana koji su ispunjavali uvjete za to.

– No ni o jednoj drugoj ne čuje se u medijima ni interpelacijama. Ovdje je pravo pitanje zašto su se prethodna rješenja o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača, a koja prethode sklapanju ugovora, izdavala u zadnjim danima kalendarske 2013. iako su uvjeti za to bili ispunjeni znatno ranije. Natuknut ćemo, ne zato što su investitori tako željeli – poručuju iz Bašićeve tvrtke.

Naveli su i to da su zbog vremena koje su izgubili ponajviše odugovlačenjem tadašnjeg ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića izgubili mogućnost da u Hrvatskoj otvore tvornicu koja bi betonske stupove proizvodila za domaće i izvozne potrebe, a u koju je već tada bilo uloženo 15 milijuna eura.

 

Komentara 2

RE
RedTree
23:35 12.11.2020.

Jedna ekipa bila na vlasti, a oni prozivaju drugu, koja je bila tada u oporbi! Wtf!?

Avatar film
film
23:14 12.11.2020.

predsjednik veli da je premijer to moral znati... kome vjerovati???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije