Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Dr. Rado Žic:

Sporne silikone za grudi ne treba uklanjati, nego se kontrolirati

Rado Žic
Foto: Filip Kos/PIXSELL
23.04.2019.
u 10:14

Anaplastični limfom velikih stanica evidentiran je u 600 slučajeva u cijelom svijetu, od čega 239 u Europi

Nakon što je početkom mjeseca Francuska zabranila ugradnju, prodaju, distribuciju i proizvodnju pojedinih vrsta silikonskih implantata za povećanje grudi koje proizvodi Allergan, ti su implantati pod povećalom i u drugim državama koje odlučuju o njihovoj sigurnoj upotrebi.

Podsjetimo, riječ je o pojedinim silikonskim implantatima takozvane grube površine, od poliuretana, a posljednja vijest vezana za tu temu dolazi iz Kanade u kojoj također prikupljaju dodatne podatke o njihovoj sigurnosti.

Ispituje se, naime, povezanost silikonskih implantata spomenute teksture s rijetkim oblikom raka, a prof. dr. sc. Rado Žic iznio je stav Europskog društva za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju čiji je predsjednik. Anaplastični limfom velikih stanica, kako piše u objašnjenju prof. Žic, dijagnosticiran je pacijenticama s ugrađenim implantatima različitih tekstura i različitih proizvođača, no rizik se pokazao veći kad je bila riječ o implantatima takozvane grublje površine.

Podaci nadalje kažu da je spomenuta vrsta raka evidentirana u 600 slučajeva u cijelom svijetu, od čega 239 u Europi. Niz stručnih društava, kako piše u dopisu spomenutog Europskog društva, slažu se da sporne silikonske implantate ne treba uklanjati, nego redovito se kontrolirati kod liječnika.

Štoviše, iz tog društva pozivaju svoje članove da nastoje utjecati na zdravstvenu administraciju u svojim državama da pažljivo procijeni dostupne podatke o povezanosti tih implantata i raka umjesto da se donose preuranjeni zaključci. Također, liječnicima poručuju da o svim rizicima i prednostima pri izboru implantata raspravljaju sa svojim pacijentima te da se pritom oslanjaju na dostupne točne podatke.

Sveučilišna bolnica

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
11:02 23.04.2019.

Frend mi kaže da kad ide prvi put s novim komadom obavezno zatvara prozor prije nego stavi ruke na grudi - da ne odlete 😂

LA
larala
16:29 23.04.2019.

super, znaci za naše doktore je puno bolje skupo lijecenje i mucenje pacijentica nego preventivno uklanjanje spornih silikona. dokaz koliko vrijedi život u hrvatskoj i eu

DU
dubrix
11:30 23.04.2019.

E to je to, silikone na mamografiju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije