Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Sporna je policijska represija u 'aferi Facebook'

Autor
Ivanka Toma
01.12.2008.
u 21:30

Znači li fotomontaža premijera odjevenog u nacističku odoru veličanje fašizma ili je posrijedi ruganje i omalovažavanje predsjednika Vlade? Prije će biti ovo drugo, jer onaj tko veliča nacizam, neće se poigravati fotomontažama, već će sam odjenuti nacističku odoru, istaknuti slovo U, ušiti si svastiku na odijelo, podići desnicu u znak pozdrava ili će pak raspačavati materijale u kojima se nacizmu daje pozitivan predznak.

Za 'slučaj Facebook' kriv je nedorečeni zakon

Sanader: Na Facebooku je mnogo više onih koji podržavaju Vladu i HDZ

Milanović o 'slučaju Facebook': Privođenje Nikše Klečaka napad je na slobodu izražavanja

Takvih je primjera veličanja nacizma u Hrvatskoj bilo, ali ništa od navedenih gesti nije se pojavilo u slučaju dubrovačkog predsjednika Foruma mladih SDP-a Nikše Klečaka. Zato je sporna policijska represija kojoj je bio izložen u petak poslije podne jer se nekome učinilo da se na njegovoj Facebook grupi pojavio lik premijera Sanadera odjeven u nacističku odoru.


Facebook stranica podrške Nikši Klečaku

No, pri preispitivanju je li policija stavljena u službu zaštite lika i djela premijera Sanadera, zaboravljena je daleko važnija dimenzija od policijskog postupanja, a to je uloga suda. Policija ne bi mogla Klečaku pretraživati stan i računala da za to nije dobila nalog od Prekršajnog suda u Dubrovniku. Policija je po prirodi represivno tijelo, ali je sud taj koji treba stati u zaštitu temeljnih ljudskih prava, a u to svakako spada nepovredivost doma.

Budući da ne postoji propis kojim bi se jasno sankcioniralo čak ni izravno isticanje fašističkih simbola, zanimljivo bi bilo vidjeti na temelju čega je dubrovačka sutkinja zaključila da je fotomontažom premijera uznemirena javnost, i koja je to javnost. Ako u Hrvatskoj nema zakona kojim bi se zabranilo raspačavanje Mein Kampfa, kako je našla propis na temelju kojeg je zbog fotomontaže dozvolila narušavanje Ustavom zajamčenih prava?!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije