Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI DOGOVOR

Sporazum s Emiratima i Bahreinom: Trumpova arapska koalicija protiv Irana

Trump meets with  Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Minister of Foreign Affairs and International Cooperation of the United Arab Emirates
Foto: DOUG MILLS/Newscom/PIXSELL
1/2
16.09.2020.
u 22:58

Jedni priznanje Izraela od dvije arapske zemlje vide kao smirivanje Bliskog istoka, a drugi pak kao uvod u konačni obračun s Teheranom

U Washingtonu, u Bijeloj kući, uz prisutnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, potpisan je za Izrael i Sjedinjene Države te zemlje Zaljeva povijesni sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela te Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina. Palestinci su ga, pak, nazvali “sporazumom sramote i izdaje”.

‘Abrahamovi dogovori’

Predsjednik Trump je na svečanoj ceremoniji u Bijeloj kući ugostio oko tisuću uzvanika, pred kojima su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministri vanjskih poslova UAE i Bahreina, Abdullah bin Zayed Al Nahyan i Abdul Latif bin Rashid Al Zayani, službeno uspostavili diplomatske odnose. Indikativno je da bi taj sporazum mogao donijeti dramatične promjene u odnosu snaga na Bliskom istoku, a američkom predsjedniku Trumpu ponovno titulu mirotvorca na vrhuncu predsjedničke kampanje prije izbora u studenome, u vrijeme kada John Biden, prema anketama, vodi ispred Trumpa.

Prema mišljenju analitičara, sporazum neće dovesti do mira i stabilnosti na Bliskom istoku, ali će formalizirati normalizaciju odnosa Izraela s dvjema arapskim zemljama. Dogovor s UAE, objavljen u kolovozu i poznat među dužnosnicima Bijele kuće kao „Abrahamovi dogovori“ (po praocu židovskog naroda, kojega i islam smatra prorokom), čini UAE trećom arapskom državom i prvom iz Vijeća zaljevske suradnje koja je uspostavila odnose s Izraelom. Sporazum okončava UAE-ov ekonomski bojkot Izraela i omogućava moguću američku prodaju oružja Emiratima. Kritiziran i osuđivan od Palestinaca kao izdaja, stav koji dijele regionalne sile Turska i Iran je da će dogovor imati trajne geopolitičke posljedice bez presedana. Dugoročno gledano, pitanje je kako će funkcionirati i biti realiziran taj sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom, s obzirom na to da su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein države sa šijitskom većinom, ali je na vlasti sunitska monarhija.

Međutim, sve šijitske političke stranke u tim zemljama pod utjecajem su Irana, a posebice u Bahreinu gdje su gotovo dvije trećine stanovnika proiranski šijiti. S druge strane, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju jake ekonomske veze, a gotovo 500 tisuća Iranaca živi u Emiratima, većinom u Dubaiju. Iz UAE u Iran izvezeno je robe za 10,23 milijarde dolara tijekom 2018., čime je ta država jedan od vodećih iranskih trgovinskih partnera. UAE i Bahrein, zemlje koje strahuju od propasti sunitske monarhije jer Iranci svakodnevno jačaju svoju dominaciju u tim zemljama, krenule su prema Izraelu i SAD-u vjerujući da će te zemlje štititi kraljeve i prinčeve od mogućih pokušaja svrgavanja.

Iranska revolucionarna garda, nakon što je Bahrein objavio da je dogovorio normalizaciju odnosa s Izraelom, uputila je oštru poruku u kojoj, između ostalog, kaže da će taj potez “skupo koštati izdajnike” u Bahreinu. S druge strane, šijitska većina u Bahreinu, unatoč velikoj represiji, izašla je na masovne prosvjede zbog protivljenja dogovoru s Izraelom. Kao nagradu za potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, izraelski premijer Netanyahu suglasio se s time da SAD proda Emiratima borbene avione F-35 i veće bespilotne letjelice.

Sad je u 2019. povećao prodaju oružja za 42 posto na globalnoj razini odnosno za gotovo 70 milijardi dolara, navodi Forum za trgovinu oružjem. S druge strane, Izrael se obvezao da će odgoditi aneksiju dijelova Zapadne obale i doline rijeke Jordan do 2024. Razvidno je da i Bahrein i UAE nisu mogli potpisati takav sporazum s Izraelom a da nisu dobili zeleno svjetlo od saudijskog prijestolonasljednika princa Mohammada bin Salmana, kojemu je Trump, kako je rekao, spasio život nakon ubojstva novinara Khashoggija. Po svemu sudeći, uz Maroko, sljedeća zemlja koja će normalizaciti odnose s Izraelom bit će upravo Saudijska Arabija.

‘Sramota i izdaja’

Istodobno dok je trajala ceremonija potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući, Palestinci na području Zapadne obale i Pojasa Gaze, pod geslom “Odbijanje Sporazuma sramote i izdaje”, prosvjedovali su diljem palestinskog teritorija. Dogovori o normalizaciji odnosa UAE i Bahreina s Izraelom ubrzali su pregovore o obnavljanju jedinstva razjedinjenih palestinskih političkih frakcija. Palestinske skupine, predvođene Hamasom i Fatahom, već su dogovorile zajedničko vodstvo pod kojim će biti sve palestinske frakcije, koje će povesti sveobuhvatni narodni otpor protiv izraelske okupacije.

Palestinska militantna skupina Hamas, koja kontrolira područje Pojasa Gaze, i Fatah, koji kontrolira Zapadnu obalu, podijeljeni su još od 2007., kada je Hamas protjerao Fatahove snage iz Gaze. Od tada je bilo puno pokušaja njihova ujedinjenja, no ni jedan nije bio uspješan. Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali jučerašnji utorak nazvali su danom gnjeva i prosvjeda. Formiranje zajedničkog vodstva i unutarpalestinskog jedinstva dogovoreno je između predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa, Hamasova vođe Ismaila Haniye, šefa Islamskog džihada Ziyada al-Nakhale te lidera ostalih palestinskih skupina.

Husam Badran, član Hamasova političkog ureda, kazao je kako nekoliko faktora zbližava Palestince, a to su Trumpov „dogovor stoljeća“, izraelska aneksija palestinskih teritorija te normalizacija odnosa arapskih zemalja s „okupatorom“ što je nož u palestinska leđa. Američki predsjednik Trump obećao je jučer da će odgovor na svaki iranski napad biti “1000 puta veći u magnitudi”, nakon izvješća da se Iran namjerava osvetiti za ubojstvo svoga generala Kasema Sulejmanija.

Izraelski kut: Sporazum donosi mir u regiju, stabilnost i prosperitet

S porazumi potpisani između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina važan su trenutak u svjetskoj povijesti. Znatno će pridonijeti postizanju mira i stabilnosti, prosperitetu i sigurnosti u regiji te će utrti put za suradnju između tih država u mnogim područjima interesa uključujući ekonomski razvoj, kao i suočavanje s drugim izazovima poput zajedničke borbe protiv pandemije COVID-19. Sporazum jasno naglašava kako je došlo vrijeme za korak naprijed i okretanje prema budućnosti, pa je stoga ovo veliki doprinos boljem razumijevanju onoga što je potrebno za postizanje mira u regiji.

Dolasci tisuća izraelskih turista i poslovnih ljudi u UAE i Bahrein koji promiču gospodarsku, tržišnu, tehnološku i istraživačku suradnju te dolasci tisuća turista iz UAE, Bahreina i drugih zaljevskih zemalja u posjet Izraelu, njegovim predivnim plažama, svetim mjestima triju monoteističkih religija i poslovanje s Izraelcima više nisu samo san. Mnoge inicijative i suradnje bit će rezultat normalizacije odnosa između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina. Život će postati bogatiji građanima svih triju zemalja kao rezultat tih sporazuma, što će većem broju država u regiji otvoriti put prema prihvaćanju činjenice da Izrael više nije njihov neprijatelj i da postoji veliki potencijal u uspostavljanju mira s Izraelom.

Izazovi s kojima se danas suočavamo ne poznaju granice i ključno je da kombiniramo svoje mogućnosti u korist svih naših građana.

Pozivam sve one koji prate ovaj povijesni trenutak da izraze potporu tim sporazumima i potaknu druge da čine isto. Pozivamo palestinsko vodstvo da prihvati stvarnost, da pokaže odgovornost i da se povede za čelništvom Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina te se vrati za pregovarački stol.

Ilan Mor, veleposlanik Izraela u RH

Palestinski kut: Ovi izdajnici spriječili su stvaranje države Palestine

Mi, Palestinci, nismo iznenađeni što su UAE i Bahrein potpisali sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom. Više od 70 godina nisu učinili ništa za palestinski narod. Od 1948., oni rade protiv palestinskog naroda.

Da su bili iskreni, već odavno imali bismo svoju državu Palestinu. Zemlje Zaljeva najbogatije su i najmoćnije, imaju crno zlato, naftu, i mogle su raditi pritisak na SAD da se založi za palestinsku državu. Nažalost, vladari tih zemalja, kraljevi, prinčevi... misle samo na sebe i kako da opstanu na vlasti. Prodati Jeruzalem, svetište muslimana, ne da je samo izdaja već i kriminalni čin koji će narod jednog dana osuditi i kazniti.

Za nas Palestince, njihov sporazum ne znači ništa. Iako smo znali da potajno već više od 70 godina surađuju s Izraelom, potpisivanjem sporazuma to su samo obznanili i pokazali svoje pravo lice. Svakoj zavjeri protiv Palestinaca kumovale su upravo te zemlje Zaljeva. Nastavit ćemo se boriti dok ne stvorimo svoju slobodnu i neovisnu državu, i to krvlju, a ne prljavim novcem šeika.

Pod svaku cijenu žele opstati na vlasti, a jedina su im zaštita Donald Trump i SAD, a ovim su sporazumom dobili i zaštitu Izraela i Benjamina Netanyahua. Što se može očekivati od zemalja Zaljeva koje sudjeluju u pokolju i masakru jemenskog i libijskog naroda te država koje su financirale te i dalje financiraju terorističke skupine poput ISIL-a i Al-Qai’de? Nama ne treba njihova pomoć jer nam samo odmažu i zagorčavaju život.

Neka jasno i glasno kažu da to čine da zaštite sebe od svog naroda koji će ih kad-tad osuditi i kazniti. U redu za priznanje čekaju Saudijska Arabija, Maroko, Sudan i Katar. Palestinski narod od 1948. opredijelio se za borbu protiv izraelskog okupatora i to će nastaviti sve dok ne stvori državu Palestinu. Njima je ona daleko, ali nama jako blizu.

Deeb Hourani, palestinski novinar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije